Revija Reporter
Slovenija

Prodajajo nam nevarno hrano: stop kislim kumaricam z alergeni

B. K.
3 1.350

27. sep. 2023 7:20 Osveženo: 7:22 / 27. 9. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Pixabay

Uprava RS za varno prehrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča potrošnike o odpoklicu vloženih kumaric s trga zaradi prisotnosti nedeklariranega alergena. Ta lahko pri ljudeh z alergijami na gorčično seme in proizvode iz njega povzroči zdravstvene težave.

O odpoklicu vloženih kislih kumaric s trga je UVHVVR seznanil nosilec živilske dejavnosti Kmetija Budl iz Gorenje vasi. Njihov izdelek vložene kisle kumarice z uporabnim rokom do konca leta 2024 in z etiketo, na kateri ni bil naveden prisoten in škodljiv alergen - gorčično seme in proizvodi iz njega, je bil naprodaj v poslovalnicah KGZ z. o. o. Škofja Loka.

Gorčico, kamor sodijo gorčična semena ali gorčica v prahu, običajno najdemo v mesnih marinadah, solatnih prelivih in nekaterih omakah. Od leta 2014 je uvrščena v skupino 14 deklariranih alergenih snovi, ki skladno z določili uredbe (EU) št. 1169/2011 povzročajo alergije ali preobčutljivost.

O njihovi vsebnosti v hrani je vsak nosilec živilske dejavnosti, ki pripravlja hrano ali prehranske proizvode dolžan obvestiti UVHVVR in ta nato obvesti potrošnike. V skladu z omenjeno zahtevo so odgovorno ravnali na Kmetiji Budl in takoj začeli z odpoklicem vloženih kislih kumaric.