janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Prodaja SIJ 10 let pozneje: kje je 70 milijonov evrov?

Deli na:
Prodaja SIJ 10 let pozneje: kje je 70 milijonov evrov?

Foto: Bobo

Slovenske železarne so bile pred desetimi leti za 105 milijonov evrov prodane ruski poslovni skupini Koks, ki jo obvladuje družina Zubitsky.

Te dni mineva deset let, odkar je dokončno zamrl rek, da »kilogram železa pomeni kilogram socialistične zavesti«. Privatiziran je bil namreč ponos vsakega socialističnega gospodarstva – železarne. Večinski delež družbe Slovenska industrija jekla (SIJ), v kateri je bilo več jeklarskih družb, je bil za 105 milijonov evrov prodan ruski poslovni skupini Koks. Domnevno (pre)nizka kupnina, ki je bila kasneje predmet razprav, ob dobrem poslovanju jeklarskega koncerna razburja duhove tudi danes. Še posebno zato, ker ni bilo nikoli zadovoljivo pojasnjeno, zakaj so Rusi na skrbniški račun enega od notarjev nakazali 70 milijonov evrov preveč.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o 70 milijonov previsokem nakazilu iz Rusije in kam je šel ta denar; zakaj z ušesi ni zastrigel urad za preprečevanje pranja denarja; o oceni računskega sodišča, da je bila prodaja "neučinkovita in netransparentna"; o prepoceni prodanem SIJ-u; o kritikah, da SIJ sploh ne bi smeli prodati in da bi država imela več, če bi železarstvo obdržala v svojih rokah; v kakšnem stanju je danes podjetje.