Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pritiskači na tipke

Deli na:

V državnem zboru sedi približno tretjina predstavnikov ljudstva, za katere komajda vemo, da so poslanci, saj se redkokdaj, če sploh, prijavljajo na razprave, dajejo poslanske pobude ali vprašanja in sodelujejo v parlamentarnem delu. Večinoma gre za župane, za katere je glavna naloga vodenje svoje občine, nekaj pa je tudi podjetnikov, ki jim poslanska funkcija predstavlja prestiž. V državni zbor prihajajo zato, da pritisnejo na glasovalne tipke, ko je treba.

V državnem zboru sedi približno tretjina predstavnikov ljudstva, za katere komajda vemo, da so poslanci, saj se redkokdaj, če sploh, prijavljajo na razprave, dajejo poslanske pobude ali vprašanja in sodelujejo v parlamentarnem delu. Večinoma gre za župane, za katere je glavna naloga vodenje svoje občine, nekaj pa je tudi podjetnikov, ki jim poslanska funkcija predstavlja prestiž. V državni zbor prihajajo zato, da pritisnejo na glasovalne tipke, ko je treba.

Med poslanci tega mandata jih kar 17 ni vložilo nobene poslanske pobude ali vprašanja, to pa ne pomeni, da niso v državnem zboru sodelovali z razpravami oziroma da so kako drugače politično dejavni. Denimo Pavel Gantar (Zares) kot predsednik DZ vodi seje, prav tako tudi Miran Potrč (SD) in Vasja Klavora (Desus) kot podpredsednika, čeprav je na drugi strani podpredsednik DZ iz opozicijskih vrst France Cukljati (SDS) predložil štiri pobude.

Nobene poslanske pobude oziroma vprašanja v tem mandatu še niso dali Anton Anderlič (LDS), Alan Bukovnik (SD), Bogdan Čepič (SD), Andreja Črnak Meglič (SD), Joško Godec (Desus), Matjaž Han (SD), Miran Jerič (LDS), Miroslav Klun (SD), Tomaž Tom Mencinger (SD), Breda Pečan (SD), Damijan Perne (Zares), Anton Rop (SD), Vili Trofenik (Zares), Janko Veber (SD) in Tadej Slapnik (Zares). Ta je postal poslanec šele 15. julija namesto evropskega poslanca Iva Vajgla. Sočasno je poslanski mandat dobila tudi Julijana Bizjak Mlakar (SD), ki je nasledila umrlega kolega Aleksandra Ravnikarja. Mlakarjeva bo verjetno zelo dejavna, saj je medtem že vložila poslansko vprašanje o zdravstvu.

Vladajoči neznanci
Za Toneta Anderliča, Bredo Pečan, Matjaža Hana, Janka Vebra, Vilija Trofenika in Toneta Ropa je težko reči, da so premalo politično dejavni in prepoznavni; zlasti za bivšega premierja, ki vodi odbor za gospodarstvo in je večkrat kritičen celo do ukrepov »svoje« vlade, za druge pa komajda vemo, da so poslanci.

Večinoma so župani: Alan Bukovnik v Radljah ob Dravi, Tom Mencinger na Jesenicah, Damijan Perne v Kranju, Miran Jerič v Hrastniku; župana sta sicer tudi Matjaž Han v Radečah in Janko Veber v Kočevju. Bogdan Čepič je do izvolitve vodil javni zavod Športni center Maribor, Andreja Črnak Meglič pa predavateljica na ekonomski fakulteti in fakulteti za družbene vede, od 1993. do 2003. pa je predsedovala slovenskemu odboru Unicef.

Miroslav Klun je bil izvoljen po odhodu Patricka Vlačiča za prometnega ministra. Pred tem je bil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, dva mandata je bil tudi sežanski župan, sicer pa je dolgoletni podjetnik. Joško Godec je v parlament prišel kot predsednik Turističnega društva Litija, poleg tega se je kot podjetnik ukvarjal z gradbenim inženiringom in organizacijo prireditev.

Poslanci vladajoče koalicije običajno manjkrat v parlamentu zastavljajo vprašanja svojim kolegom iz vlade in se raje z njimi dogovarjajo osebno, v parlamentu raje molčijo in pritiskajo na glasovalne tipke. Med tistimi, ki so javnosti manj znani, so poleg na začetku omenjenih tudi poslanci SD Mirko Brulc, Renata Brunskole, Anton Colarič, Silva Črnugelj, Anton Kampuš, Marjan Križman in Melita Župevc.

Brulc je župan Nove Gorice, Brunskoletova v Metliki, Kampuš pa v Gornji Radgoni. Colarič je podpredsednik ljubljanske SD, nekaj časa je bil tudi ljubljanski podžupan, Črnugljeva je že bila poslanka v mandatu 2000–2004, sicer pa je vodila knjižnico v Šiški. Križman je bil arhivski tehnik ter vodja investicij in splošne službe v Pokrajinskem muzeju v Kopru; v državni zbor je bil izvoljen namesto Boruta Pahorja.

Melita Župevc je bila pred izvolitvijo tiskovna predstavnica SD, kamor je prišla s političnim mentorjem Tonetom Ropom iz LDS, še prej je bila novinarka POP TV. Sodi v mlajšo generacijo politikov SD, vendar so Luka Juri, Dejan Levanič in Matevž Frangež v primerjavi z njo veliko bolj prizadevni.

VEČ V TISKANI IZDAJI