ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prisotnost novega koronavirusa potrdili v več kot 50 državah, Slovenije še ni med njimi

Deli na:
Prisotnost novega koronavirusa potrdili v več kot 50 državah, Slovenije še ni med njimi

Slika je simbolična - Foto: Profimedia

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v več kot 50 držav. V Sloveniji okužbe še niso potrdili, družinski zdravniki pa so danes dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe. Brise za testiranja bodo zaradi racionalizacije kadrov in opreme jemali na 16 točkah, bolnišnice pa nadaljujejo preventivne in zaščitne ukrepe.

Pristojni poudarjajo, da naj vsak bolnik, ki sumi, da je okužen z novim koronavirusom, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in je treba opraviti testiranje. V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu, je ustrezno pot opisala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Simona Repar Bornšek:"Vsak bolnik, ki sumi, da je okužen z novim koronavirusom, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in je treba opraviti testiranje. V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu."

Ministrstvo za zdravje in zdravstveni domovi so na današnjem srečanju uskladili sistem za obvladovanje razmer na primarnem nivoju glede novega koronavirusa. Tudi zaradi racionalizacije kadra in opreme so določili 16 točk, kamor bodo zdravniki usmerili bolnike in kjer bodo jemali brise za testiranje. Za morebitno obravnavo bolnikov je sicer še vedno pripravljenih 55 vstopnih točk v državi, je pojasnil Darko Čander z ministrstva za zdravje.

Zmanjšanje števila vstopnih mest za bolnike s sumom okužbe so v minulih dneh predlagali v Zdravniški zbornici Slovenije, danes pa so tak predlog izpostavili tudi v zdravniškem sindikatu Fides.

Ena od 16 točk bo tudi postojnski zdravstveni dom. Njegova direktorica Irena Vatovec je med glavnimi skrbmi primarnih izvajalcev izpostavila vprašanja o pravih mestih za odvzem brisa, o postopkih v primeru večjega števila obolelih in glede dopolnjevanja zaščitne opreme. Današnjega sestanka je bila vesela, saj so se uspeli dogovoriti, da bodo na "prvi bojni liniji" poenotili navodila po državi.

Tako so sklenili, da je smiselno, da bris vzame zdravnik, ki bo nato bolnika tudi pregledal, saj se tako v zaščitno opremo ni treba oblačiti še medicinski sestri. Trenutno tudi ne predvidevajo, da bi patronažne sestre brise odvzemale na domu, saj nepokretni bolnik na domu ne more dobiti virusa, če mu ga ni prinesel nekdo, ki lahko hodi. Najprej mora biti ugotovljen primer pri pokretni osebi, je poudarila državna sekretarka.

Do zdaj so v Sloveniji opravili 142 testiranj za okužbo z novim koronavirusom, vsi so bili negativni.

Do zdaj so v Sloveniji opravili 142 testiranj za okužbo z novim koronavirusom, vsi so bili negativni. Veliko ljudi si po besedah Repar Bornškove sicer zelo želi, da bi bili testirani, tudi če se niso zadrževali na območjih s koronavirusom in ne kažejo znakov respiratorne okužbe.

Nekatere bolnišnice in zdravstveni domovi so sicer uvedli različne ukrepe, nekateri med njimi izvajajo triažo pred vhodom. Tudi pred jeseniško bolnišnico stoji zabojnik, v katerem bo trižani zdravnik pogledal bolnike, ki imajo simptome možne okužbe s korona virusom in so bili v zadnjih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, so danes sporočili iz bolnišnice.

Onkološki inštitut Ljubljana je omejil dostop. Bolniki lahko vstopajo samo skozi en vhod, na zadnji strani bolnišnice ob Ljubljanici, skozi triažno nadzorno točko. Prepoved obiskov sicer velja že od 13. februarja, vsa diagnostična in terapevtska obravnava za bolnike pa ostaja enaka, so zagotovili.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota zagotavljajo, da so usklajeni z drugimi zdravstvenimi delavci in pripravljeni na oskrbo prebivalcev Pomurja ob pojavu okužb z novim kronavirusom. Ob tem poudarjajo, da je najpomembnejša ozaveščenost in skrb vsakega posameznika, da stori vse potrebno za preprečitev okužbe.

Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa danes povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven, je v Ženevi sporočil prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana. "Nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh je skrb zbujajoče," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Tedros na novinarski konferenci.

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v več kot 50 držav. Tedros je pojasnil, da se je iz Italije razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni.