Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primer iz Celja: Kako ravnati, da v domu starejših ne bi prišlo do okužb?

Deli na:
Primer iz Celja: Kako ravnati, da v domu starejših ne bi prišlo do okužb?

v Domu ob Savinji Celje- Domu upokojencev Celje, nimajo za zdaj nobenega stanovalca, ki bi bil okužen s korona virusom. - Foto: Biserka Karneža

Na to, da so domovi starejših občanov prva linija boja proti širjenju korona virusa, opozarja dr. Aleš Rozman, direktor Bolnišnice Golnik. Glavni problem vidi v premajhnih prostorih in stikih med stanovalci in v tem, da je v domovih smrtnost največja zaradi pridruženih bolezni stanovalcev in njihove starosti.

Kako je poskrbljeno za stanovalce v domovih, kjer še ni okužb in kakšen je odziv družinskih članov na predlog, da bi svojce, ki so po domovih, raje vzeli začasno domov?

V Sloveniji imamo okoli 115 domov, okuženih je prek 90 stanovalcev v sedmih domovih. Poleg doma v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer gre za glavni žarišči okužb, imajo okužbe v domu Talita kum v Postojni, Ljutomeru, Horjulu, v enoti Bokalce doma Vič Rudnik v Ljubljani ter enoti Naklo doma v Preddvoru.

Kljub temu, da je bilo Celje z dne 31. marca letos med dvanajstimi slovenskimi občinami z največ okuženimi (prva Ljubljana s 170 okuženimi, Celje na enajstem mestu s 13 okuženimi ter za njim Kamnik z dvanajstimi okuženimi), v Domu ob Savinji Celje- Domu upokojencev Celje, nimajo za zdaj nobenega stanovalca, ki bi bil okužen s korona virusom.

»Vsi zaposleni nosimo masko, da naši stanovalci in zaposleni vidijo, kako resno je,« je za Reporter povedala Bojana Mazil Šolinc, direktorica Doma ob Savinji v Celju: »Zaposleni se zavedamo naše odgovornosti, zato v prostem času ne hodimo po trgovinah in naokoli, le izjemoma, ko je res nujno.« Na vprašanje o tem, na kakšen način so dobili kirurške maske, Šolinčeva pojasni, da so jih iskali povsod, kjer je bilo mogoče. Za zdaj jih imajo, ne vedo pa, kako bo v naslednjih dneh: »Dnevno rešujemo probleme, naš najpomembnejši cilj je, da bi bili vsi, ki potrebujejo našo pomoč, zdravi, brez okužbe.«

Za zdaj sta njihov dom začasno zapustila dva njihova stanovalca, eden v starosti 84 let ter drugi star 80 let. Nihče od njiju ni bil kužen, pač pa sta odšla domov na željo njihovih ožjih družinskih članov, s katerima sta že poprej imela veliko stikov.

V času, ko družinski člani ne smejo obiskovati svojcev po domovih, so v Domu ob Savinji, še preden so dobili navodila glede vzdrževanja stikov, poskrbeli v za različne oblike vezi z domačimi, pošiljanja fotografij prek mobilnih telefonov,brezplačnih pogovorov (viber…).

Za zdaj sta njihov dom začasno zapustila dva njihova stanovalca, eden v starosti 84 let ter drugi star 80 let. Nihče od njiju ni bil kužen, pač pa sta odšla domov na željo njihovih ožjih družinskih članov, s katerima sta že poprej imela veliko stikov.

V domu imata rezervirano sobo, v času, ko bosta doma, se jima bodo odšteli stroški prehrane. Glede tega, ali bosta v prihodnje obvezna plačati le rezervacijo, ne pa tudi celotno oskrbo doma, bo Dom ob Savinji ravnal v skladu s prihodnjimi navodili obeh ministrstev, zdravstvenega in socialnega.

Foto: Arhiv Doma ob Savinji Celje - Bojana Mazil Šolinc, direktorica Doma ob Savinji v Celju-Doma upokojencev, o preventivnih ukrepih v njihovem domu, kjer za zdaj nimajo okužb.

V primeru, da bi prišlo do okužbe v domu, imajo na voljo tri prostore v dnevnem centru, kjer so bili prej na dnevnem varstvu starejši občani. Sicer pa dom še vedno izvaja pomoč na domu, torej za vse starejše, ki niso nastanjeni v njihovem domu, vendar potrebujejo pomoč. Za zdaj imajo razpisanih 19 urnikov.

»Dnevno razkužujemo obuvala, vsem našim aktivnim sodelavcem- negovalkam za pomoč na domu- merimo temperaturo, opremljene so s kirurško masko,« pojasni direktorica Šolinc: »V skladu z navodili vodja pomoči preveri, ali je vse dobro, sicer se na terenu odločimo za pravočasen umik.«

Da ne bi prišlo do okužb, so delo organizirali tako, da se dve ekipi sodelavcev med seboj ne srečujejo, pogovori potekajo prek interne TV in po telefonih. Na srečo imajo v njihovem domu veliko balkonov za stanovalce, ki so zaradi težje gibljivosti po sobah. V delu, kjer so oskrbovanci z demenco, imajo teraso, največjo v domu.

V skupnih prostorih po posameznih enotah je stanovalcem, na voljo TV, hišna knjižnica z dnevnimi časopisi. Vsi samostojni stanovalci, ki živijo v hotelskem delu in tudi hodijo na sprehode v okolico doma, so opozorjeni pisno in ustno glede higiene in upoštevanja dvometrske razdalje med osebami na poti ali hodnikih doma.

Direktorica Bojana Mazil Šolinc ob koncu pogovora še enkrat izpostavi: »Najpomembneje nam je, da v tem trenutku ohranimo zdravje stanovalcev in zaposlenih.«