Revija Reporter
Slovenija

Z Bitcoinom proti inflaciji

Reporter
478

19. apr. 2022 13:41 Osveženo: 16:04 / 21. 4. 2022

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Dreamstime

Razvoj na področju blockchain tehnologije in kriptovalut postavlja pred velike izzive tako celoten svetovni denarni in finančni sistem kot vsakega izmed vas, ki želi vstopiti v ta zanimiv svet.

Danes so se kripto naložbe uveljavile kot legitimen in perspektiven naložbeni razred in imajo vsekakor svoje mesto v dobro razpršenem portfelju vsakega vlagatelja. Sicer relativno majhen, ampak vseeno pomemben del premoženja je pametno preliti v tovrstne naložbe kot del dolgoročnega portfelja.

Verjetno ste že večkrat slišali za Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) in druge uveljavljene kriptovalute. V kolikor si ogledate lestvico najbolj prepoznavnih in donosnih naložb preteklega desetletja, med njimi najbolj izstopa ravno vodilna kriptovaluta Bitcoin, ki z velikim naskokom zaseda prvo mesto.

Danes že lahko z veliko gotovostjo trdimo, da je Bitcoin presegel najbolj optimistična pričakovanja finančnih analitikov glede doseženih donosov (npr. v obdobju zadnjih 5 let Bitcoin beleži 3.600% rast), tržna kapitalizacija vseh tržnih kriptovalut pa je presegla 2 bilijona USD. V zadnjem času pa se Bitcoin tudi vse bolj uveljavlja kot hranilec vrednosti oziroma mu pripisujejo vlogo »digitalnega zlata«. To pomeni, da lahko Bitcoin ob uporabi pravih naložbenih strategij uspešno kljubuje inflacijskim pritiskom oziroma ohranja vrednost vašega premoženja.

Pri tem velja izpostaviti, da kriptovalute niso običajne kapitalske naložbe in so tako povezane z določenimi specifičnimi tveganji, ki se jih je potrebno zavedati in jih ustrezno obravnavati, ter skrbeti za primerno izpostavljenost.

ILIRIKA Kripto svet

Za vas pozorno spremljamo trg in nove trende, ter skladno z vašim investicijskim profilom razporedimo vaš kapital v različne kripto naložbe. Skrbimo tudi za upravljanje s tveganji, tako s finančnega vidika, kot operativnega. Ocenjuje se, da je za vedno izgubljenih za okoli petina vseh Bitcoinov, bodisi zaradi pozabljenih gesel, računalniških hackov, vdorov, kraj ali tehničnih napak.

Prav tako se poglobimo v trg, ter iščemo perspektivne kriptovalute, ki rešujejo nek prej obstoječi problem, ali uvajajo tehnološke rešitve, ter tako plemenitimo vaš kapital. Kot je pomembno vedeti kaj kupiti, je morda še pomembneje vedeti, česa ne kupiti. Skrbno pregledamo vsako potencialno kriptovaluto, predno jo vključimo v svoje strategije. Izogibamo se kriptovalutam, ki so, zaradi specifik trga neprimerne za srednje in dolgoročno investiranje.

Naše trgovalne strategije so primerne tako za vlagatelje, ki želijo ohraniti vrednost denarja, dolgoročno razpršiti svoje imetje v kripto naložbe, staviti na volatilnost samega kripto trga, ali aktivno pristopiti k iskanju potencialnih zmagovalcev.