bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pričakovano, neizbežno: Prevent Global v stečaj

Deli na:

Uprava Prevent Globala je danes na slovenjgraško sodišče po pošti poslala predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do sprejetja sklepa o uvedbi stečaja na sodišču sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja, je danes povedal prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc.

Uprava Prevent Globala je danes na slovenjgraško sodišče po pošti poslala predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do sprejetja sklepa o uvedbi stečaja na sodišču sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja, je danes povedal prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc.

Potencialni partner bi moral biti pripravljen takoj vložiti v družbo določen znesek denarja, ki je potreben, da se plačajo plače in vsi tekoči stroški. Hkrati bi moral ponuditi tudi zelo jasno in argumentirano možnost o tem, da lahko družba pridobi tako kratkoročne kot tudi dolgoročne posle, je v izjavi za javnost v Slovenj Gradcu dodal Krajnc.

Zaradi stečaja krovne družbe Prevent Global in njene hčerinske družbe, kjer so delavke šivale avtomobilske sedežne prevleke za Volkswagen in Mercedes, je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev, večina na Koroškem. Poleg tega pa stečaj omenjenih družb posredno ogroža še 1490 delovnih mest v drugih hčerinskih podjetjih v Sloveniji in tujini.

Na drugo največjo koroško hčerinsko podjetje, podjetje Lesna Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh z 210 zaposlenimi, bo stečaj po Krajnčevih besedah še najmanj vplival. Med Lesno in matično družbo namreč ni bilo večje finančne medsebojne odvisnosti, kar pa ne velja za vse ostale hčerinske družbe, kjer je to zelo prisotno, je pojasnil Krajnc.

Glede hrvaške hčerinske družbe Prevent Zlatar, ki ima 380 zaposlenih in za katero je v ponedeljek predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić dejal, da prav tako obstaja realna možnost za stečaj, je Krajnc danes ocenil, da aktivnosti tega podjetja niso ogrožene. "Zlatar je družba, ki vsaj v tem času sorazmerno dobro posluje," je dejal Krajnc.

Ostale hčerinske družbe in lastniški deleži, ki jih ima podjetje v različnih družbah, bodo po uvedbi stečaja postale del stečajne mase. To pomeni, da družbe normalno delujejo naprej do trenutka, ko bo stečajni upravitelj začel ugotavljati, kakšna so razmerja med temi družbami in družbo Prevent Global, predvsem v smislu dolgov in terjatev, je pojasnil Krajnc.


Dolg Prevent Globala do bank znaša 52 milijonov evrov, sama družba pa ima v glavnem do drugih družb v okviru skupine odprto terjatev v skupni višini okoli 42 milijonov evrov. Prevent Global je lani posloval z okoli 42 milijoni evrov prihodkov in leto sklenil z izgubo v višini sedem milijonov evrov.

V primeru, da je predlog za stečaj popoln, bo slovenjgraško sodišče v treh dneh od prejema predloga izdalo sklep o začetku stečajnega postopka. V primeru, da predlog ni popoln, sodišče predlagatelje pozove k dopolnitvi in določi rok za to, so pojasnili na sodišču.

Krajnc ocenjuje, da obstajajo realne možnosti, da se proizvodnja nadaljuje tudi po uvedbi stečaja, saj ima podjetje dober kader in cenjeno znanje. To je po njegovih besedah odvisno od potencialnega prevzemnika, pod kakšnimi pogoji bi bil pripravljen prevzeti "ta zdrava jedra". Prav tako je to odvisno od odločitve države, na kakšen način bo nudila možnosti potencialnemu prevzemniku, pravi Krajnc.

Zaposleni v družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki so zaradi neizplačanih junijskih plač v ponedeljek začeli z napovedano stavko, bodo stavko po podanem predlogu za stečaj prekinili.

Podjetniška sindikata oz. stavkovna odbora sta se glede na situacijo namreč odločila, da se stavka "na nek način zamrzne" do trenutka, ko bo sodišče izdalo sklep o uvedbi stečajnega postopka, je dejal predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman. V podjetju so se glede na situacijo tako odločili, da razpišejo kolektivni dopust za zaposlene.