stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pričakovano: Karl Erjavec ponovno na čelu DeSUS

Deli na:
Pričakovano: Karl Erjavec ponovno na čelu DeSUS

Karl Erjavec - Foto: Bobo

Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrača na čelo DeSUS. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Erjavec, ki bo na mestu predsednika DeSUS zamenjal Aleksandro Pivec, napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek.

"V politiko se ne vračam zaradi položajev, da bil še sedmič minister ali kakšne podobne ambicije, ampak zato, ker bo DeSUS naslednje leto praznoval 30 let obstoja in ne glede na vse, kar se je letos dogajalo, mislim, da je naša dolžnost in zaveza, da stranko popeljemo na tiste pozicije, ki jih je že zasedala v slovenskem političnem prostoru," je novi predsednik DeSUS dejal v izjavi za medije po razglasitvi kongresnih izidov.

Dodal je, da je bila odločitev za vrnitev v politiko težka, a da Slovenija glede na zahtevne izzive potrebuje izkušenega politika.

Ocenjuje namreč, da je politična situacija v Sloveniji zelo zahtevna. O tem, kako v teh razmerah naprej, bodo govorili tudi na ponedeljkovem srečanju vodstva DeSUS in poslanske skupine.

Rezultat kongresa v DeSUS je namreč pomemben tudi v luči širšega političnega dogajanja, ne le za samo usodo stranke. Številni se namreč sprašujejo, ali bi utegnil Erjavec popeljati stranko ven iz vlade Janeza Janše.

Erjavec je ob tem spomnil, da ima DeSUS določene zaveze na podlagi sklepov organov stranke. Napovedal pa je, da bodo razpravljali tudi o tem, ali so ti sklepi še vedno primerni ali bo treba razmisliti o drugačni politiki.

Prepričan je, da bodo odločitve stranke enotne, kakšne bodo, pa je stvar razprave in ocene vseh akterjev DeSUS.



Meni, da predsednik vlade Janez Janša zaradi novega predsednika ene od koalicijskih partneric ne bo spremenil svoje politike. "Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore znotraj koalicije in da bo sodelovanje tvorno. Ne moremo si privoščiti, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja, ta pa ni obravnavan na seji vlade in ni imenovan," je bil kritičen.

Želi si, da bi stranko čim prej konsolidirali. Po njegovi oceni zaupanje delegatov kaže na to, da vodstvo uživa veliko podporo, to pa je dobra osnova, da bo stranka enotno šla skozi težke čase, ki jih je pandemija covida-19 prinesla tako Sloveniji kot celemu svetu.

Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl.

DeSUS je danes zaključil izredni volilni kongres, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra.

Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Od 231 poslanih glasovnic so jih delegati vrnili 221. Štiri glasovnice so bile neveljavne.

Erjavec je na mestu predsednika DeSUS zamenjal Pivčevo, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki. Do kongresa je stranko vodil Tomaž Gantar.