Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri županu dobite golaž, pri Golobu pa le kuhančka (KOMENTAR)

Deli na:
Pri županu dobite golaž, pri Golobu pa le kuhančka (KOMENTAR)

Župan Naklega Ivan Meglič je volilvce snubil s predvolilnim golažem - Foto: Facebook/Ivan Meglič

Minulo soboto, ko je vladal volilni molk pred predsedniškimi volitvami, bi si v Naklem lahko privoščil golaž, a sem se prijaznemu povabilu župana zahvalil. Nista še minili dve uri od bolj poznega zajtrka. Kozarček vina s pecivom se je le prilegel na to Martinovo soboto, z Ivanom Megličem pa sva preletela uresničene in začete projekte, ki jih je izdal v lični brošuri. Postavil jo je sam.

Župan Meglič, sicer član SLS (deluje tako v županskem klubu SLS kot tudi NSI), bi bil izvoljen tudi brez golaža; na glasovnici bo le njegovo ime. Nihče ga po prvem in očitno uspešnem mandatu ni izzval, vendar bi ne spal mirno, če bi ga izvolila le manjšina prebivalk in prebivalcem Naklega.

Za županje in župane v 212 občinah se poteguje 618 kandidatk in kandidatov, prej manj kot na zadnjih volitvah. Podobno je pri svetnikih: za 3382 mest tekmuje 18.671 kandidatk in kandidatov, kar je domala 4000 manj kot pred štirimi leti. Takorekoč že izvoljenih županov je v Sloveniji kar četrtina oziroma 51, to pa je lahko tudi težava, saj ne gre vedno le za zaupanje do aktualnega župana, je tudi odraz apatije.

Gibanje Svoboda je napovedala zmago v Ljubljani – pred Listo Zorana Jankovića, kar pa ji kot kaže ne more uspeti. Ljubljana je očitno že dovolj »osvobojena«, četudi bo Janković tokrat brez absolutne večine svetnikov.

Poznavalci pravijo, da je bilo v prvih mandatih večje zanimanje za sodelovanje na lokalnih volitvah, kar so občani potrebovali več angažiranosti pri izgradnji temeljne (tudi komunalne) infrastrukture, oskrbe s pitno vodo, kanalizacijo, ceste ... V zadnjih letih se težišče premika na bolj »mehke« vsebine, na spodbujanje razvoja na področju turizma, kulture …, česar pa prebivalci ne prepoznajo toliko kot temeljno potrebo. Ne nazadnje, županska funkcije prinaša veliko odgovornost, zakaj bi si mazali ime.

Kako specifične so lokalne volitve odraža prestolnica. Županski kandidat SDS Igor Horvat uživa po anketah javnega mnenja okoli tri odstotke podpore, toliko kot kandidatka SLS Tine Bregant, kandidatka NSI Mojca Sojer ali predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. Poslanka Levice Nataša Sukič edina odstopa z desetimi odstotki. Gibanje Svoboda je napovedala zmago v Ljubljani – pred Listo Zorana Jankovića, kar pa ji kot kaže ne more uspeti. Ljubljana je očitno že dovolj »osvobojena«, četudi bo Janković tokrat brez absolutne večine svetnikov.

Novost lokalnih volitev je prav stranka Gibanje Svoboda kot zmagovalka državnozborskih volitev; premore precej več lokalnih ambicij kot pred njo SMC ali LMŠ. Kako stranka plete lokalno mrežo? V Naklem, denimo, je nekdanje vodstvo Desusa s podžupanom na čelu prejelo vabilo Gibanja Svobode in tako je domala celoten lokalni odbor upokojenske stranke zdaj pod Robertom Golobom. Konkurenca se ob tem prehodu razumljivo muza. Klasike golaža na skromnejši stojnici GS niso ponujali, le kuhančka …