GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Pahorju drugi del posvetovanj o datumu volitev

Deli na:
Pri Pahorju drugi del posvetovanj o datumu volitev

Borut Pahor - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor bo opravil še drugi del posvetovanj z vodji poslanskih skupin o datumu predčasnih volitev in morebitni nameri predlaganja kandidata za mandatarja. Torkovi pogovori so pokazali na različna stališča, danes se bodo izrekli še v poslanskih skupinah NSi, Levice in nepovezanih poslancev ter poslanca narodnih skupnosti.

Pahor je v torek, ko se je DZ tudi seznanil z odstopom Mira Cerarja in je celotni vladi prenehal mandat, opravil prvi del posvetovanj glede možnega datuma volitev in morebitnega predloga za novega mandatarja. Sestal se je z vodji poslanskih skupin SMC, SDS, DeSUS in SD.

V SDS se zavzemajo za razpis predčasnih volitev na 10. junij, med možnostmi, da bi to dosegli, pa ne izključujejo niti predloga za novega mandatarja, je po posvetu pri predsedniku republike pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Pri tem je podobno kot vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer izpostavil državotvorne vsebine, ki jih želi DZ sprejeti do konca mandata. Med drugim gre za sprejem dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB ter postopke v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe.

Medtem pa sta se DeSUS in SD na posvetu pri predsedniku republike zavzeli za čim prejšnje volitve, 20. ali 27. maja.

Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Pahor se je možnosti predlaganja mandatarja odrekel, je pa nepovezani poslanec Janko Veber v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če bo le uspel zbrati 10 poslanskih podpisov.