Revija Reporter
Slovenija

Pretepena in terorizirana celjska najstnica živi v strahu pred novim napadom vrstnikov

Biserka Karneža
20 1.816

13. maj. 2023 6:00

Deli na:

Mladoletnice so se v Celju brutalno znesle nad vrstnico.

Zajem zaslonske slike

Do razpleta policijske preiskave v primeru nasilnega dogodka, v katerem je bila pretepena mladoletna deklica iz Celja, še ni prišlo, četudi je do znašanja nad mladoletnico prišlo že pred več kot mesecem (8. aprila) in to na območju nakupovalnega središča v Celju, kjer je varnostnik in nadzorne kamere. Za povrhu je bilo nasilje posneto iz različnih kotov in objavljeno na spletu, kar pomeni, da je policija imela na voljo veliko dokaznega materiala.

Med potekom raziskave, ki naj bi bila v zaključni fazi, kot je za Reporter zatrdila policijska inšpektorica Milena Trbulin iz PU Celje, živi napadeno dekle v strahu, tako v šoli kot zunaj šole. Zmerjanja in groženj z obračunom je bila namreč deležna, kot je povedala za 24.ur.com, tudi po napadu, v katerem so jo dekleta izmenjaje udarjala v glavo, po obrazu, brcala, jo zmerjala in kričala nanjo.

Skupina najstnikov, ki je spremljala napad, dekletu ni priskočila na pomoč, na posnetku pa je bilo celo slišati, naj se jo vrže čez ograjo. Ne glede na vse, naj bi osumljene storilke še naprej obiskovale šolo. Ravnatelji celjski šol so prav zato podali pobudo, da se jih začasno umakne iz šol, ni pa znano, ali se je to zgodilo. O tem smo vprašali PU Celje, vendar je vprašanje ostalo brez odgovora.

Zakaj je prišlo do tako krutega napada nad mladoletnico? Zakaj ji nihče izmed prisotnih ni priskočil na pomoč? Kje je bil v tem času varnostnik nakupovalnega središča? Na PU Celje o tem molčijo, so pa pojasnili, da imajo predvidene zadnje pogovore in da so med več kot enomesečno preiskavo opravili več kot 40 pogovorov z vpletenimi mladoletniki, predstavniki šol, varnostnih služb in nakupovalnega središča. Policija je zavarovala večje število objav na družbenih omrežjih, pridobila in pregledala sveč posnetkov varnostnih kamer, prav tako vsebine telefonov.

V teku je še preiskava suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja. »Ker gre za mladoletne osebe, katerih odgovornost za posamezna dejanja zakonodaja posebej ne opredeljuje, več podatkov o preiskavi ne moremo posredovati,« se je glasil odgovor policijske inšpektorice. Tako nismo izvedeli, kako je trenutno zaščitena napadena osnovnošolka.

Na PP Celje zagotavljajo, da imajo ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja in da o vseh oblikah nasilja obveščajo pristojne centre za socialno delo. Na temo preprečevanja tovrstnega nasilja, ki se najpogosteje zgodi na poti v šolo ali iz nje in v katerega so običajno vpleteni mladoletniki med 11 in 15. letom, policija izvaja preventivne aktivnosti po šolah.

Zaradi spodbujanja naj žrtve in oškodovanci nasilna dejanja prijavijo policiji, so zabeležili več prijav, in sicer 109, kar je za kar 32 odstotkov več kot leto poprej, ko so jih prejeli 82. V letošnjem letu beležijo 68 prijav medvrsntiškega nasilja, storjena kazniva dejanja pa so večinoma povezana z verbalnim-psihičnim nasiljem, objavami fotografij in izsiljevanji.