11-tv-ambienti-voditelj Dobra karma

Boštjanu Romihu denar kar priteka - in vedno mu ...

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 6. aprila

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

Malmö, pomol Svet24.si

Švedski premier pravi: četudi bi se epidemija na...

Zdravko Počivalšek Necenzurirano

Nova zgodba, novi sumi pri poslih z maskami

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

jan k Njena.si

Jan Klobasa ujet z lepo neznanko

Slovenija

Preprečevanje preiskave primera Baričevič

Deli na:

Zmago Jelinčič naj bi imel informacije, da je bila prva naloga policije pri preiskavi predvsem ta, da ugotovi, kdo je v javnost posredoval slike mrtvega Baričeviča.

Zmago Jelinčič naj bi imel informacije, da je bila prva naloga policije pri preiskavi predvsem ta, da ugotovi, kdo je v javnost posredoval slike mrtvega Baričeviča.

DZ so svoje stališče do interpelacije zoper notranjo ministrico Katarino Kresal predstavile še tri poslanske skupine. V SD in LDS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli, ker je ministrica dovolj dobro odgovorila na obtožbe predlagateljev, v SNS, ki so tudi predlagatelji interpelacije, pa interpelaciji seveda napovedujejo podporo.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da je šlo v primeru Baričevič za namerno preprečevanje in usmerjanje preiskave. Kot je dejal, ima namreč informacije, da je bila prva naloga policije pri preiskavi predvsem ta, da ugotovi, kdo je v javnost posredoval slike mrtvega Baričeviča.

Pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) po njegovem ni šlo za dejanje v zadnjem trenutku, ampak za strogo nadzorovano in premišljeno akcijo. "Stekla v stavbi so namreč neprebojna. V kolikor se ne bi vedelo, da se bo prostore uporabljalo za neko točno določeno zadevo, takšnih stekel ne bi vgrajevali," je dejal. Pri NPU pa se mu zdi zanimivo to, da je po njegovih informacijah osnovni obrok mesečnega najema med Ram Investom in Hypo Leasingom znašal 86.000, nato "pa so ga dogovorno dvignili na 125.000 evrov mesečno, da bi bilo videti malo bolje".

Za Toneta Anderliča (LDS) je interpelacija skupek navedb, insinuacij, sprevrženih trditev in obrazložitev, ki mejijo na grobe insinuacije. Namen predlagateljev interpelacije je po njegovem permanentno vršiti pritisk na slovensko javnost, ji dopovedovati, kako bi sami delali bolje, in to ne glede na ceno, in "ne glede na to, da je v tem času ta vlada vendarle pokazala odločnost tudi pri nekaterih ukrepih, ki so v korist državljanov in državljank".

Pri primeru Baričevič po njegovem ne gre za notranjepolitični problem, kot trdi opozicija, ampak za tragedijo. Opozoril je, da je sam prvi zahteval, da se primer razišče. "Ne morem pa zahtevati, da organi pregona najdejo rezultate, za katere bi nekateri mislili, da jih je treba najti," je dejal. Glede najetja prostorov za NPU se Anderlič strinja, da je treba javnosti pokazati vse številke, da se lahko ta prepriča, da je šlo za racionalno ravnanje.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je ocenil, da je v interpelaciji navedenih veliko hudih obtožb, ki pa niso podkrepljene z dokazi. Tudi zato gre pri predlogu bolj kot za interpelacijo, za politični obračun s ciljem diskreditirati najprej posameznega ministra, nato še predsednika vlade, posredno pa vlado kot celoto, je dejal.

Glede očitkov predlagateljev, da dežurni sodnik in tožilec tudi zaradi vplivanja ministrice nista bila obveščena o sumu spolne zlorabe psov, je Potrč navedel podatek, da je v zadnjih desetih letih policija zabeležila 300 primerov suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, "preiskovalni sodnik, ki je bil o teh možnostih obveščen, pa se ogleda kraja ali živali ni udeležil niti enkrat".

Pri najemu prostorov za NPU pa v poslanski skupini SD ocenjujejo, da je ta ob upoštevanju enakih kriterijev, to je opremljenih poslovnih prostorov in garažnih mest, finančno celo ugodnejši od prostorov na Litostrojski.

loading...
Loading...