stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preobrat na kongresu SLS - Jelševar se umika, vrača se Zidanšek

Deli na:
Preobrat na kongresu SLS - Jelševar se umika, vrača se Zidanšek

Foto: Bobo

Potem ko so delegati na izrednem volilnem kongresu SLS podprli predlog za ponovno odprtje kandidatur za predsednika stranke, je tik pred predstavitvijo prišlo do preobrata. Svojo kandidaturo je umaknil Primož Jelševar (foto), v boj se je vrnil Marko Zidanšek. Nad tem je ogorčen Damjan Medved, ki je po čustvenem nagovoru vztrajal pri kandidaturi.

Kot je ob odstopu od kandidature povedal Jelševar, ni želel razdvojiti stranke in je s svojo odločitvijo dokazal, da se želi držati "gentlemenskega" dogovora o skupni podpori kandidata ter da vsi nadaljujejo po isti poti.

"Počasi se bo tudi v slovenski politiki potrebno zavedati, da mora vsak politik najprej pomisliti na državo, prvo pomisliti na svojo stranko in svojo skupnost in nato na svojo kandidaturo. Zelo resno polagam na srce vsem, ki so na vodstvenih položajih, da se na tak način obnašajo družbeno odgovorno," je dejal Jelševar.

Ob tem je dodal, da če bo prišlo do poenotenja, mu je čisto vseeno, kdo je predsednik SLS, najpomembneje je, da stranka ostane skupaj in da ima vodstvo podporo. Samo tako lahko na naslednjih volitvah pokažejo, kakšen potencial ima stranka v svojih ljudeh. Med obema kandidatoma sam podpira Zidanška, saj je prepričan, da je sposoben voditi stranko in da lahko deluje povezovalno in lahko SLS pripelje nazaj v parlament.


Zidanšek se je, potem ko je pred kongresom umaknil svojo kandidaturo, za vnovično soglasje odločil, ker je na kongresu začutil širšo podporo, nagovorjen pa je bil iz različnih strani. Ob odkrito izraženi podpori se je odločil vnovič podati soglasje h kandidaturi, zdaj pa je na kongresu, kako se bo odločil.

Očitke, da je bilo vse skupaj dogovorjeno vnaprej, je zavrnil, čeprav ve, da se je v zadnjem času v stranki dogajalo marsikaj. "Bil sem pred veliko dilemo, zdaj pa sem prepričan, da ima SLS ob takem poenotenju dobro popotnico, da iz nje naredimo moderno desnosredinsko stranko, ki bo znala nagovoriti najširši krog volivcev," je dejal Zidanšek.

Ogorčen nad po njegovem vnaprej določenem scenariju je bil Medved, ki je v zelo čustvenem nagovoru dejal, da bo prav zaradi tega vztrajal pri kandidaturi. Doslej je bil vselej ponosen na to, da imajo v SLS demokracijo. Kot je povedal, so se v Celju res dogovorili o umiku kandidature, a njegov protikandidat tega nato ni storil. Zdaj tega ne namerava storiti, čeprav verjame, da zdaj nima možnosti.

"Če mislite, da lahko za predsednika izberete človeka, ki se bo skrival pred mediji, potem ga imejte," je dejal Medved, ki pa v primeru zmage napoveduje, da bo iz SLS naredil prvo stranko v Sloveniji. Čeprav marsikdo danes, ko so izvenparlamentarna stranka, meni, da to ni mogoče, se Medved, če ne bi verjel v to, za kandidaturo ne bi odločil. Ne želi, da bi stranka životarila, saj se ji ni potrebno nikogar bati, na lokalni ravni pa dokazuje, da je zelo močna.