Revija Reporter
Slovenija

Prenova psihiatrične klinike: kot hotel s petimi zvezdicami

Ana Jud
10 529

2. jul. 2023 20:00

Deli na:

Taka bo po prenovi Psihiatrična klinika Ljubljana.

Psihiatrična klinika Ljubljana

V Reporterju ekskluzivno objavljamo arhitekturne in oblikovne slike, ki kažejo, kakšen bo prenovljeni Center za klinično psihiatrijo - CKP v ljubljanskem Polju. Prenova poteka v postopnih fazah, v nekaj letih naj bi bila zaključena.

Razvojni koncept prenove psihiatrije v Polju temelji na potrebah pacientov v procesu deinstitucionalizacije na področju duševnih motenj. Ta je nujna za destigmatizacijo psihičnih težav in tistih, ki se z njimi spopadajo.



Čeprav se slovenski psihiatri še kar spoprijemajo z odpravljanjem škode, ki so jo ustvarili nekateri mediji s škandalom o domnevnem nasilju negovalnega osebja nad psihiatričnimi pacienti, je resnici na ljubo treba priznati, da je klinika v Polju ena redkih v Evropi, ki ni z ničemer ograjena; hospitalizirani se lahko svobodno gibljejo v celotnem kompleksu in okoliški naravi.

Ocena investicij je nekaj več kot vrtoglavih 46 milijonov evrov, od tega UPKLJ prispeva osem milijonov lastnih finančnih sredstev. Sami so financirali objekt kuhinje, in sicer 4,7 milijona evrov, saj država žal ne vlaga v nezdravstvene investicije, pri čemer je direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana (UPKLJ) dr. Bojan Zalar v pogovoru za Reporter poudaril: »Kuhinja je izjemno pomemben objekt za bivalno, prijazno in zdravo okolje, saj je zdrava, uravnotežena in po potrebi dietna prehrana nujna spremljevalka večdnevnega bivanja v UPKLJ.« Nova jedilnica, ki je namenjena tako bolnikom kakor tudi zaposlenim, je že postavljena, a hospitalizirani zaenkrat še vedno raje uporabljajo jedilnice na posameznih oddelkih.

Počasi se bliža konec privezovanja nasilnih pacientov na postelje, ki ga nestrpno pričakujejo vsi: pacienti, njihovi bližnji in zaposleni, ki v tem postopku ne uživajo, saj tudi sami pogosto utrpijo fizične poškodbe, kot so zlomi in udarnine.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24