požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Premier Šarec: Z Levico sodelujemo, vendar pa Levica včasih sodeluje tudi s SDS

Deli na:
Premier Šarec: Z Levico sodelujemo, vendar pa Levica včasih sodeluje tudi s SDS

Marjan Šarec, predsednik vlade - Foto: Primož Lavre

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju na Brdu pri Kranju razpravljali predvsem o aktualnih težavah v zdravstvu in pripravi proračuna za prihodnji dve leti. Pri prvem podpirajo napore ministra za zdravje Aleša Šabedra za ureditev razmer, pri drugem pa jih zdaj čaka prerazporeditev denarja po posameznih resorjih.

Zdravstvo je bila najpomembnejša tema včerajšnjega vrha koalicije, je po zaključku srečanja povedal premier Marjan Šarec. Minister Šabeder je predstavil trenutno stanje v zdravstvenem sistemu ter ključne prioritete. Te se nanašajo na zakonodajo, kjer je izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi, upravljanje javnih zdravstvenih zavodov in skrajšanje čakalnih dob. Glede slednjih bo treba po njegovih besedah izkoristiti vse vire na trgu.

Foto: Primož Lavre - Aleš Šabeder, minister za zdravje


"Žal smo ugotovili, da pri čakalnih vrstah nimamo točnih podatkov. To se zdaj rešuje," je dejal Šarec. Na vprašanje, ali ima Šabeder podporo tudi pri načinu reševanja problema čakalnih dob, je odgovoril, da se je treba odločiti, ali bomo zaupali ministru, ki je pripravil načrt in je bil imenovan na ta položaj, da začne zadeve reševati, ali pa se bomo zapletli v politične debate.

"Če hočemo imeti krajše čakalne dobe, je treba izkoristiti vse možnosti, vendar ne pod krinko trajne privatizacije," je posvaril Šarec.

Kdaj lahko državljani pričakujejo prve rezultate, ni konkretno pojasnil. "Najprej moramo ugotoviti, katere čakalne dobe so realne," je poudaril. Prav tako bi bilo dobro doseči konsenz o tem, kdaj bodo razmere urejene, saj popolne odprave čakalnih vrst ne more biti.

Pri ukrepih je Šarec povedal, da jih po sklenjenem aneksu številka ena, s katerim so preprečili odpovedi družinskih zdravnikov, čaka še sklenitev drugega aneksa. Spomnil je še na problem normativov, organiziranosti in izgube bolnišnic, ki se morajo zmanjšati. Prav tako jih čakajo usklajevanja s partnerji v zdravstvu, sprejeti bo treba zakon o dolgotrajni oskrbi, primanjkuje tudi posteljnih kapacitet v domovih, potrebne so investicije, je naštel številne izzive v zdravstvu.

Foto: Primož Lavre - Miro Cerar, zunanji minister


Predsednik SMC Miro Cerar je povedal, da je Šabeder predstavil ustrezne smeri za reševanje akutnih in sistemskih problemov v zdravstvu. "Po oceni SMC mora koalicija enotno podpreti namero, da se v zdravstvu naredi napredek na vseh področjih, kjer zadeve niso zadovoljive," je dejal.

Glede razprave o pripravi proračuna je Šarec povedal, da je zgornja meja skupne porabe že določena, za vsako od prihodnjih dveh let je določena nekaj nad 10,4 milijarde evrov. Zdaj je treba znotraj tega okvirja denar razporediti po resorjih, je dejal in se strinjal s pričakovanji ministra za finance Andreja Bertonclja, da bodo vsa ministrstva našla notranje rezerve in predstavila strukturne ukrepe, podobno kot je že storilo ministrstvo za delo.

Prva proračunska seja vlade bo 4. julija, ko bo pripravljena najvišja dovoljena poraba za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike. Prioriteti pa bosta zdravstveni in pokojninski sistem, je povedal Bertoncelj. Odhodki zdravstvene in pokojninske blagajne se bodo v vsakem od prihodnjih dveh let povečali za po približno 200 do 300 milijonov evrov, je pojasnil.

Foto: Primož Lavre - Vrh vladne koalicije na Brdu pri Kranju


Glede proračuna so se med drugim tudi dogovorili, da bo v prihodnjih dveh letih izkazoval presežek na ravni približno enega odstotka bruto domačega proizvoda.

Podpredsedniku SD Jerneju Pikalu se zdi pomembno, da čim prej določijo časovnico uresničevanja koalicijskih zavez. Poudaril je, da je Slovenija trenutno v ugodnem makroekonomskem položaju in bi bilo zelo dobro, da ga ta vlada izkoristi za izpeljavo razvojnih projektov.

Tudi Cerar ocenjuje, da se gibljejo v pravo smer, pomembno pa je, da se zavedajo, da morajo na eni strani skrbeti za razvojno naravnanost proračuna, na drugi strani pa mora ostati v okvirih javnofinančne vzdržnosti.

V SAB so po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper zadovoljni, da sta prioriteti proračuna zdravstvo in pokojnine. Zelo so zadovoljni, da jim je minister Šabeder predstavil konkretne ukrepe in časovnico, in pričakujejo, da bodo vidni tudi rezultati. Pri čakalnih vrstah pa svarijo pred razmetavanjem denarja. Želijo, da denar sledi storitvi, je povedala Kociprova in dodala, da jim je minister to zagotovil.

Proračun po ocenah predsednika DeSUS Karla Erjavca omogoča realizacijo koalicijske pogodbe. Glede na dobre gospodarske okoliščine je zadovoljen, da lahko med drugim pričakujejo tudi izredno usklajevanje pokojnin. Na obrambnem resorju, ki ga vodi, bodo po Erjavčevih napovedih izpolnjevali zaveze, ki so jih dali Natu.

Izpostavil je, da jih glede proračuna čakajo tudi pogovori z Levico, brez katere ne dosegajo 46 glasov. Šarec pa je glede te stranke dejal, da je treba pričakovati nepričakovano. Z Levico sodelujejo, vendar pa Levica včasih sodeluje tudi s SDS, je dejal.

O kandidatu za evropskega komisarja se včeraj niso pogovarjali, je pojasnil Šarec. So pa govorili o spremembah volilnega sistema, pri čemer je minister za javno upravo Rudi Medved predstavil predlog za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. O tem si koalicija ni povsem enotna.

Volilni sistem je po Šarčevih navedbah vprašanje, ki ga sprožila politika, ampak imamo ustavno odločbo, ki je jasna, da je treba sistem naravnati tako, da imajo volivci odločilen glas. "Stališča so seveda različna, a smo blizu rešitve in verjamem, da je toliko volje in modrosti, da odločbo ustavnega sodišča uresničimo tako, da na naslednje volitve ne bi padla senca dvoma v njihovo legitimnost," je dejal.

Foto: Primož Lavre - Vrh vladne koalicije na Brdu pri Kranju