zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preiskava nesreče ultralahkega letala brez novih spoznanj o varnosti

Deli na:
Preiskava nesreče ultralahkega letala brez novih spoznanj o varnosti

Foto: Bobo

Služba za preiskovanje letalskih nesreč je končala preiskavo nesreče ultralahkega letala v Dolu pri Ljubljani.

Kot je ocenila, glede na ugotovljena dejstva in okoliščine nesreče ni novih spoznanj o varnosti v kategoriji zrakoplovov. Podatke o dogodku je v nadaljnje reševanje posredovala javni agenciji za civilno letalstvo in policiji.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je o svojih ugotovitvah na spletni strani zapisala, da je pilot 16. oktobra nekaj pred 15. uro poletel iz matičnega vzletišča Dol pri Ljubljani z namenom letenja zaradi vzdrževanja letalskih kvalifikacij v kategoriji ultralahkega letala. Po vzletu se je vzpenjal do višine 400 metrov nad terenom in se nato odločil, da bo pristal.

V končni fazi pristajanja se je letalo nekaj metrov pred začetkom travnate vzletno pristajalne steze dotaknilo tal, najprej z levim kolesom pristajalnega podvozja in nato z repnim kolesom, kar je povzročilo spremembo smeri in letalo odbilo od tal. Po nekaj metrih je ponovno pristalo, najprej na levo in nato na desno kolo pristajalnega podvozja s spremenjeno smerjo od smeri steze.


Posledično je letalo zaradi odmika od steze v širini 15 metrov z levim krilom trčilo v eno od dveh mimoidočih oseb, ki so se v tem času nahajale na lokalni poljski poti, ki poteka nekaj metrov vzdolž in vzporedno z robom steze. Ena od oseb je ob tem utrpela težje telesne poškodbe, zaradi česar je bila po nudenju nujne medicinske pomoči sprejeta v bolnišnično zdravljenje.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč je v postopku poizvedovanja po opravljenem ogledu mesta dogodka, pridobljene dokumentacije od pristojne agencije za civilno letalstvo in opravljenem intervjuju s pilotom ocenila, da glede na ugotovljena dejstva in okoliščine, v katerih se je nesreča zgodila, ni novih spoznanj o varnosti v kategoriji zrakoplovov, v katero spada ultralahko motorno letalo, ki je bilo udeleženo v nesreči.

Služba je končala preiskavo nesreče z obvestilom italijanskemu preiskovalnemu organu za varnost v civilnem letalstvu, saj je bilo letalo vpisano v italijanski register. Poleg tega je podatke o dogodku v skladu s predpisi posredovala javni agenciji za civilno letalstvo in tudi policiji.

Kot so še pojasnili na spletni strani službe, je edini cilj preiskav v zvezi z varnostjo preprečevanje nesreč in incidentov v prihodnosti ter ne ugotavljanje krivde ali odgovornosti.