900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pregon ustavljen

Deli na:

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ustavilo kazenski pregon zoper obtožena nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana in Miho Kreka, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so pojasnili, je okrožno sodišče ugotovilo, da so v konkretnem primeru podane okoliščine, ki so pravne narave in ki izključujejo kazenski pregon zoper obtožena.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ustavilo kazenski pregon zoper obtožena nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana in Miho Kreka, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so pojasnili, je okrožno sodišče ugotovilo, da so v konkretnem primeru podane okoliščine, ki so pravne narave in ki izključujejo kazenski pregon zoper obtožena.

Po navedbah okrožnega sodišča je bila iz tega razloga edina možna odločitev, da se kazenski pregon zoper oba obtoženca ustavi. V konkretnem primeru, kot poudarjajo na okrožnem sodišču, je bilo namreč ugotovljeno, da zadeve ni možno sanirati zaradi različnih dejstev, "kot je npr. ta, da je oseba že pokojna".

"Glede na takšno odločitev sodišče ostalih, s strani vrhovnega sodišča ugotovljenih procesnih kršitev, na tem mestu ni presojalo," so pojasnili na okrožnem sodišču. Ob tem so dodali, da je okrožna državna tožilka v enem delu obtožbo tudi umaknila - gre za dejanja, opisana pod naslovom Vojni zločini obtožencev.

Kot je znano, je vrhovno sodišče oktobra 2007 ugodilo zahtevi ljubljanske nadškofije ter razveljavilo pravnomočno sodbo proti Rožmanu in nekdanjemu voditelju SLS Mihi Kreku. Sodišče je ugotovilo, da je prišlo v primeru sojenja škofu Rožmanu do bistvenih kršitev kazenskega postopka. Zadevo je vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje.

Vrhovno sodišče je tako ugotovilo, da je v primeru sojenja škofu Rožmanu prišlo do bistvenih kršitev določb kazenskega postopka glede vprašanj sojenja v nenavzočnosti, glede vprašanj pravice do obrambe in tudi glede vprašanja, ali je bila dana pravna podlaga za to, da je škofu sodilo vojaško sodišče.

Na ljubljanski nadškofiji so za STA pojasnili, da so bili danes obveščeni, da je okrožno sodišče sprejelo sklep, s katerim je ugodilo predlogu iz oktobra 2007 in ustavilo kazenski postopek zoper nekdanjega ljubljanskega škofa.

Ob tem so poudarili, da neupoštevanje osnovnih pravnih načel tudi v primeru sojenja Rožmanu "potrjuje že večkrat ugotovljeno zlorabo povojnih sodnih postopkov za obračunavanje z idejnimi nasprotniki".

Odločitev okrožnega sodišča predstavlja primerno izhodišče za razjasnitev objektivne vloge škofa Rožmana v času druge svetovne vojne, saj primer iz sodne dvorane vrača na pisalne mize zgodovinarjev, so še poudarili na nadškofiji.

Predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je glede petkove odločitve okrožnega sodišča za STA zatrdil, da "obstaja tudi Božje sodišče, in to Božje sodišče nikdar ne bo oprostilo Rožmanu, da je razklal Slovence enega proti drugemu".

Nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič pa je za STA poudaril, da je zadovoljen z odločitvijo okrožnega sodišča. Po njegovih besedah je pravica pri nas zelo počasna, "vsak pokvarjenec jo lahko ovira, kolikor jo hoče, ampak na koncu pa vendarle zmaga, ker ni pozabljiva".

"Je pač prišel postopek do konca, škof Rožman je oproščen tako ali drugače, pravica se je tako ali drugače izkazala. Upam, da se bo tudi v drugih zadevah, saj je bilo krivičnih sodb takrat cele kupe," je poudaril.

Nekdanji generalni državni tožilec je zatrdil, da druge možnosti kot zaustavitev kazenskega pregona zdaj ni bilo. "Jaz bi bil bolj zadovoljen, da bi se izvedel postopek, kot sem prvotno nameraval, zato je to edina zadeva, v kateri sem predlagal obnovo postopka," je pojasnil in dodal, da je sodišče tedaj nasprotovalo obnovi postopka.

"Vsaka sramota enkrat propade in tudi ta je propadla, pač na tak način kot je sedaj še možno," je dejal in nadaljeval, da je bila ustavitev postopka trenutno še edini možen način, 1. oktobra bi namreč postopek zastaral.

"Sodišče ni imelo kaj drugega narediti, kot da je ustavilo postopek," je sklenil nekdanji generalni državni tožilec.