1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predvolilni agitprop nacionalne televizije. Policijski zaznamek pogovora z Janšo (FOTO)

Deli na:
Predvolilni agitprop nacionalne televizije. Policijski zaznamek pogovora z Janšo (FOTO)

Foto: Bobo

Danes popoldne je po svetovnem spletu zaokrožila informacija, da naj bi bil predsednik SDS Janez Janša pred mesecem dni zaslišan v zvezi z NKBM. Zadevo je v javnost nekaj dni pred volitvami v EU parlament spravila nacionalna televizijska hiša. Po naših informacijah sta kriminalista NPU z Janšo opravila pogovor na sedežu SDS 25. marca.

Nacionalna televizija je včeraj pozno popoldne na Janšo naslovila vprašanje, ali je res takratnemu predsedniku uprave Matjažu Kovačiču dal soglasje za 60-milijonsko transakcijo na Hrvaškem. Po informacijah, s katerimi naj bi razpolagala raziskovalka nacionalne televizije, naj bi bil Janša s strani Kovačiča obveščen o poslovnih odločitvah NKBM. Zanimalo jo je, ali lahko predsednik SDS potrdi dopisovanje, v katerem ga je Kovačič obvestil, da bodo 60-milijonsko kreditno transakcijo za nakup hrvaških zemljišč speljali mimo nadzornih in drugih bančnih organov in da je treba denar čim prej spraviti na Hrvaško ter zaprosil za Janševo soglasje. Zato so SDS vprašali, ali je dal Janša soglasje.

Korespondenca, ki je zaokrožila po svetovnem spletu, vsebuje tudi odgovor SDS. Takole so odgovorili: »Spoštovani, vaša 'odkritja' prihajajo zgolj 4 dni pred Evropskimi volitvami. Vsakomur je lahko jasno, kakšen je njihov pravi namen. Naročnikom prispevka prosim odgovorite: Trditev: "V dopisih naj bi Kovačič Janšo obvestil, da bodo 60-milijonsko kreditno transakcijo za nakup hrvaških zemljišč speljali mimo nadzornih in drugih bančnih organov in da je treba denar čim prej spraviti na Hrvaško ter zaprosil za Janševo soglasje" je izmišljena. Predsednika vlade Janeza Janše ni nihče prosil za tako soglasje mimo nadzornih organov, zato je tudi drugi del vprašanja brezpredmeten.«

Revija Reporter je vprašanje v zvezi s tem naslovila na Nacionalni preiskovalni urad. Odgovor, ki so nam ga poslali iz tamkajšnjega oddelka za odnose z javnostmi, je pričakovan: »Vaše vprašanje se nanaša na konkretno fizično osebo, zato vam informacije zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo podati.« Nacionalna televizija pa je poročala, da naj bi bil Janša zaslišan kot priča. "Vlogo posrednika med Kovačičem in Janšo naj bi odigral Borut Petek, tedanji član Janševega kabineta. Večina elektronske pošte, razen tiste z oznako strogo zaupno, je bila namreč naslovljena tudi nanj," poroča TV Slovenija.

"V primeru domnevnih povezav med Novo kreditno banko Maribor, vlogo takratnega predsednika vlade Janše in njegovega kabineta v celoti za popolno in absolutno laž, manipulacijo, ki kot predvolilni agitprop služi izključno z namenom škoditi Slovenski demokratski stranki, njenemu predsedniku g. Janezu Janši, njenemu odličnemu rezultatu na Evropskih volitvah, ter meni osebno," na očitke odgovarja Borut Petek.

Zadeva močno diši na predvolilni agitprop, ko naslovnika vprašaš, ali je res streljal na nekoga, ta ti odgovori, da ne, nato pa zapišeš, da imaš informacijo, da naj bi streljal, vendar je zanikal. In ko vprašaš policijo, dobiš odgovor, da podatkov zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati. Toda po naših neuradnih informacijah naj bi bila v zadevo spletena tudi kriminalist Robert Slodej, ki si ga javnost spomni po sprenevedanju iz afere Čista lopata, in sedanji minister za notranje zadeve Gregor Virant. Kako?

V preiskavi, ki so jo opravili v zvezi s Kovačičem, naj bi sodeloval tudi Slodej, ki pa naj bi neko domnevno sporno elektronsko pošto nosil v službeni aktovki, in sicer vse dokler Gregor Virant ni postal minister za notranje zadeve. Zdaj ko tako na evropskih volitvah, kot tudi na predčasnih parlamentarnih volitvah, Državljanski listi in celotni levici slabo kaže, je nastopil čas, da informacijo dobi pravi medij. In jo je. Očitno gre za zadnje maščevanje Viranta, preden se bo glede na vse javnomnenjske raziskave dokončno poslovil od politike.

Janez Janša je kriminalistoma NPU povedal, da se konkretno ne spomni, da bi sam komuniciral z Matjažem Kovačičem iz NKBM o konkretnih zadevah, zagotovo pa ne o nepremičninskih zadevah. "V zvezi s Hrvaško je vlada skušala preko državnih bank, tudi NKBM, doseči odprtje podružnice oziroma pridobiti uradni dokument hrvaških oblasti, da se to dovoli oziroma ne dovoli. To so potrebovali zaradi pogajanja med EU in Hrvaško o vstopu, v okviru katerih je bilo potrebno odpreti in zapreti tudi četrto poglavje, to je prost pretok kapitala. Hrvaška je zaradi odprtega vprašanja varčevalcev LB d. d. preprečevala delovanje slovenskih bank na Hrvaškem. To je edina zadeva katero je poskušala takratna vlada izpeljati preko slovenskih bank na Hrvaškem."

Janša je prav tako povedal, da je imel sam javno objavljen elektronski naslov, na spletni strani SDS, na katerega mu je lahko vsakdo pošiljal sporočila.

Nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je za STA zatrdil, da se ne spomni, da bi kadarkoli o kateremkoli poslu obveščal takratnega predsednika vlade Janeza Janšo, prav tako mu ni jasno, iz katerih virov, ki se zdijo medijem relevantni, je nastala zgodba. S tem se je odzval na sredino poročanje TV Slovenija o domnevnem sodelovanju z Janezom Janšo.

Kot je povedal Kovačič, se pri njem o vsem skupaj pred objavo niso pozanimali, od nikogar ni prejel niti klica niti kakršnegakoli sporočila, zato kot novinarji svojega dela po njegovem niso opravili korektno.

"Nikoli pa nisem in nikoli ne bom pristal na to, da bi kadarkoli komurkoli razlagal, da bomo posle delali izven pravnih okvirov. Vse posle, o katerih se govori, je obravnaval nadzorni svet banke in jih tudi soglasno potrdil, o čemer obstajajo zapisniki nadzornega sveta NKBM, ki so bili tudi predani policiji. Zato je stanje, kar se tega tiče, zelo jasno," je zatrdil Kovačič, ki se tudi ne spominja, da bi bil v konkretnem poslu s čimerkoli povezan tudi Borut Petek.

Kovačič ni seznanjen s tem, da naj bi bil Janša v zvezi z omenjenimi posli zaslišan pred preiskovalci NPU, ob tem pa je zatrdil, da sam na to temo ni bil zaslišan.

Nekdanjega predsednika uprave druge največje državne banke moti, da se nekatere stvari zelo tendenciozno vselej sporočajo samo skozi medije. Tudi trditve o tem, da naj bi pet milijonov evrov iz posla šlo na švicarsko banko Credit Suisse, se mu zdijo smešne. "Če je namreč ta denar tja res šel, potem naj končno povejo, h komu je denar šel. To menda ni tako težka naloga, da bi se morali s tem ukvarjati že dve leti in pol," je dejal Kovačič.

Ob tem je znova zatrdil, da če mu dokažejo, da je sam vzel en sam evro, potem gre naslednji dan sam v zapor, sicer pa naj ga pustijo pri miru. Če pa je kaj vzel kdo drug, potem naj ukrepajo proti njemu, in čas bi že bil, da bi začeli ukrepati, če je do tega res prišlo, je še dodal.