sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predvolilna politična čistka na Delu: po Petru Jančiču odpustili še Jadrana Vatovca

Deli na:
Predvolilna politična čistka na Delu: po Petru Jančiču odpustili še Jadrana Vatovca

Po Petru Jančiču so na Delu odpustili še Jadrana Vatovca, novinarja na Slovenskih novicah.

Prejšnji ponedeljek, ko je Jančič »dvignil« svojo delovno knjižico, so na upravo poklicali še Vatovca in mu izročili odpoved. V obeh primerih so bili uradni razlogi za odpustitev poslovne narave, toda znano je, da sta tako Jančič kot Vatovec na Delu veljala za edina novinarja, ki naj bi bila nazorsko bliže desnemu oziroma pomladnemu bloku.

V obeh primerih je pod odpoved podpisana prokuristka Nataša Luša, za katero smo na Reporterju ugotovili, da je milijonarka, ki živi na nekem podstrešju v Idriji. Delo je, kot je znano, v lasti družbe FMR, katere nadzornik je Stojan Petrič, član programskega sveta Foruma 21, ki ga vodi Milan Kučan. Tisti Kučan, ki je bil nekoč šef partije, nato dvanajst let predsednik države, zdaj pa kot prvi mož F 21 velja za najvplivnejšega strica iz ozadja.

Pred časom je Kučan odpuščanje novinarjev Dela komentiral, da na odločitve Delovega vodstva in lastnikov nima vpliva in si ga niti ne želi: »Obžalujem odpuščanja novinarjev na Delu. Njihove članke bom kot bralec pogrešal.« No, Jančičeve lahko še vedno bere na portalu spletnicasopis.eu, če seveda bere tudi po internetu, res pa jih ne more več brati v Delu. Tudi Vatovčeve članke bo lahko še dva meseca bral v Slovenskih novicah, če mu jih bodo sploh še objavljali.

Seveda se bodo na Delu še naprej sprenevedali, da so odpuščanja posledica zmanjševanja stroškov »zaradi dolgoročnega negativnega trenda pri nakladah in nadaljevanja padanja prihodkov od oglasov«, a to so le prazni izgovori. Iz zadnjega poročila o poslovanju Dela, objavljenem na strani Ajpesa, je razvidno, da je imela leta 2015 družba 38,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Poslovala je z dobrim milijonom evrov dobička, vendar je imela ogromno dolgov: 4,3 milijona evrov dolgoročnih in 9, 9 milijona evrov kratkoročnih obveznosti.

Toda kljub temu si je uprava izplačevala bajne zaslužke: predsednica uprave oziroma glavna direktorica Irma Gubanec je prejela 135.585 evrov bruto, članica uprave (zdaj svetovalka uprave) Nada Jakopec pa 91.013 evrov bruto (Nataša Luša je prišla šele konec leta). Zneski ne vključujejo regresa, božičnice, jubilejnih nagrad in bonitet. Prav tako tudi njihova matična hiša (FMR oziroma Kolektor) posluje z velikanskimi dobički in se z njimi tudi javno hvalijo.

Poleg tega je na Slovenskih novicah krepko manj zaposlenih novinarjev kot na Dnevniku ali Večeru, ki imata pol nižje naklade. Da ne pišemo o Delu, za katerega piše najmanj petkrat več novinarjev, ima pa slabšo prodajo kot Slovenske novice, zato tudi veljajo za kokoš, ki Delu prinaša zlata jajca. Kdorkoli se je zanimal za nakup Slovenskih novic, bi moral v paketu kupiti še Delo, saj ga brez Slovenskih novic sploh ne bi mogli prodati.

Če so Jančiču lahko očitali previsoko plačo, ki bi mu je lahko tudi znižali, če bi hoteli, tega argumenta pri Vatovcu ne morejo imeti. Mnogo novinarjev oziroma na Delu ima veliko višje plače, pa jih niso odpustili – ker imajo politične zveze. Denimo, za urednika Sobotne priloge Alija Žerdina se govori, da naj bi imel direktne povezave do Zdenka Roterja, nekdanjega svetovalca Milana Kučana, podobno naj bi bil Kučanov miljenec in maziljenec Janez Markeš, katerega komentarji v Delu predstavljajo vse prej kot kakšno dodano vrednost.

Seveda, ker pri odpuščanjih ne gre za nikakršne poslovne razloge, ampak za politične, kot na svojem blogu ugotavlja tudi Jančič: »V preteklosti, ko so vpliv na vodenje časopisov s takrat dvakrat ali trikrat višjo naklado imeli širše razgledani politiki (običajno z leve) od poznejših podjetnikov, so v velikih časopisih skrbeli, da je bilo zaposlenih vsaj nekaj novinarjev, ki so imeli stike in so bili blizu tudi političnemu polu, ki ne vlada. Predvsem pa, da so bili uredniki in novinarji izkušeni in so imeli za delo tudi znanja.«

Kučanov forum se torej pripravlja na volitve in njegov član Stojan Petrič v svojem glasilu ne bo dopuščal različnih političnih mnenj, zlasti ker se tudi sam na politični sceni omenja kot eden od možnih mandatarjev, če bo levica dobila absolutno večino, vendar nobena njena stranka ne bo imela tako izrazite relativne večine kot doslej.

Vsekakor je idrijski tajkun Petrič še bolj opustošil Delo kot pred njim laški tajkun Boško Šrot. Ta vsaj ni nastavil svojega piarovca za odgovornega urednika, kot je to storil Petrič z Gregorjem Knafelcem. Jasno, glasilo Foruma 21 in koncerna Kolektor ne potrebuje profesionalnih novinarjev in urednikov, dovolj je poslušna množica podrejenih. A tudi ti se menda ne bodo vsi rešili pred odpuščanjem, saj naj bi po volitvah Petrič odpustil tudi nekaj mastno plačanih urednikov.

Neuradno je slišati, da bo odpustil vsaj pol ljudi, da bo tako Delo lažje preprodal naprej, nekomu, ki se mu sploh še da ukvarjati s tem časopisom, sam pa bi rad ostal prvi mož v gradbeništvu, neke vrste drugi Ivan Zidar, čeprav upa, da ne bodo tudi njemu na koncu kariere grozili z zaporom.