stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predlog novega državnega praznika: 13. maj

Deli na:
Predlog novega državnega praznika: 13. maj

Foto: Bobo

V dvorani državnega sveta poteka posvet o antifašistični organizaciji Tigr, na katerem želijo po besedah glavnega tajnika Gibanja 13. maj Andreja Magajne obeležiti spomin na dogodek iz leta 1941, ko je na Mali gori pri Ribnici prišlo do prvega spopada z okupatorjem v Sloveniji. Državnemu zboru bodo predlagali, da 13. maj postane državni praznik.

Kot je za STA poudaril Magajna, je bila organizacija zelo dobro vojaško in politično operativna, o Tigru pa se kljub njegovi pomembnosti ne govori. "Je v nekem embargu oziroma karanteni, tudi na proslavah ob obeležju zmage nad nacizmom in fašizmom se je ni omenilo," je dejal. Razlog za to Magajna vidi v spornem odnosu med organizacijo in komunistično partijo.

Sodelujoči želijo na današnjem posvetu osvetliti tudi dogodke, ki so se zgodili 13. maja 1941, ko je na Mali gori pri Ribnici prišlo do prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva Tigra in njegov vojaški poveljnik. Magajna je povedal, da so nedavno izvedeli ime človeka, ki je Zelena ovadil, kmalu pa ga bodo posredovali javnosti. Kot je dodal, zgodovina ni zaprta knjiga, da ne bi smeli pridobiti novih informacij.

13. maj predstavlja simbol začetka množične vstaje Slovencev proti okupatorju, zato bo Gibanje 13. maj državnemu zboru predlagalo, da postane datum zgodovinsko obeležje republiškega karakterja oziroma državni praznik.

Tigr je bilo zelo bogato in pestro gibanje, prav ta pestrost pa nam je lahko zgled v današnjih časih, je pojasnil Magajna. "Če imaš skupen cilj, se lahko povežeš z najrazličnejšimi skupinami in posamezniki, ne glede na svetovni nazor," je poudaril in dodal, da smo danes preveč podvrženi izključevanju.