primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Predčasne volitve so račun brez krčmarja, pravi Golobič

Deli na:

Vprašanje, kdo je generalna državna tožilka, ni prvorazredno vprašanje, na pogojevanje LDS za obstoj v vladi odgovarja prvak Zaresa Gregor Golobič. Predčasne volitve so "račun brez krčmarja", meni ter kot prioriteto izpostavlja nalogo vlade, da deluje odgovorno do svojih zavez. Premieru Borutu Pahorju bo predlagal sklic izrednega vrha koalicije.

Vprašanje, kdo je generalna državna tožilka, ni prvorazredno vprašanje, na pogojevanje LDS za obstoj v vladi odgovarja prvak Zaresa Gregor Golobič. Predčasne volitve so "račun brez krčmarja", meni ter kot prioriteto izpostavlja nalogo vlade, da deluje odgovorno do svojih zavez. Premieru Borutu Pahorju bo predlagal sklic izrednega vrha koalicije.

Položaj je morda za koga dramatičen, a večje drame od tega, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo bolj jasno definirala svoje cilje, jih postavila dovolj drzno, da bodo jutrišnji koraki imeli smisel, si ne morem zamisliti. Vse drugo je politična igra," je na novinarski konferenci dejal Golobič.

Spomnil je na simboliko datuma osmega aprila, ki je v četrtek, saj na ta dan mineva deset let, odkar je bila takratnemu premieru Janezu Drnovšku izglasovana nezaupnica. Prav zaradi te simbolike bo Pahorju že danes predlagal, da za četrtek skliče sestanek predsednikov koalicijskih strank, da se "pogovorimo o stvareh, ki so odprte, o nezadovoljstvu, ki je očitno prisotno, o izrečenih kritikah in nehamo držati javnost v negotovosti glede stvari, ki niso tako dramatične, kot izgledajo".

Glede spora generalne državne tožilke Barbare Brezigar s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem je dejal, da gre za zelo resno vprašanje, na kar je že opozoril. Pri tem pa je Golobič izpostavil, da bi morali o predlogu razrešitve Brezigarjeve odločati na vladi, a se to ni zgodilo, "ker minister predloga za razrešitev ni dal". Še več, nadaljuje, vlada je problem napotila na ustavno sodišče.

Predkazenski postopek je v rokah policije in ne v rokah nadzora parlamenta, kot to trdijo v SDS, so v odzivu na torkovo novinarsko konferenco poslanca SDS Vinka Gorenaka zapisali v poslanski skupini Zares. Kot navajajo, je predkazenski postopek v teku in to je razlog, da poslanci ne nadzorujejo njegovega poteka, saj so vanj vpleteni poslanci sami.

Zakon o kazenskem postopku po navedbah poslanske skupine Zares določa, "da kadar so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka".

V poslanski skupini Zares poudarjajo, da o izbrisu dela zapisa prisluhov, ki so prišli v javnost, po zakonu o kazenskem postopku odloča državno tožilstvo in ne policija. Prav to pa želijo prikazati v SDS in s tem vse breme prenesti na trenutno vodstvo policije, opozarjajo.

Kot so prepričani v poslanski skupini Zares, je preiskovanje poslancev povsem zakonito, saj po njihovem ne gre pozabiti na načelo enakosti pred zakonom, ki je določeno v 14. členu ustave. Ta člen namreč določa, "da smo pred zakonom vsi enaki, torej tudi poslanci sami", so še zapisali.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na torkovi novinarski konferenci predstavil razloge zahteve za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri naj bi poslanke in poslanci razpravljali o sumu zlorabe policije v politične namene in o uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov v DZ. Gorenak je med razlogi za sklic omenil tudi to, da je vlada na predlog policije odložila parlamentarni nadzor nad delom policije v zadevi Prijatelj-Jelinčič.