Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predalič brani proslavo: Kuntner je povedal samo dejstva

Deli na:
Predalič brani proslavo: Kuntner je povedal samo dejstva

Foto: Bobo

Vodji koordinacijskega odbora za državne proslave Božu Predaliču se zdi vsebina petkove proslave ob 21-letnici državnosti bistveno bolj pomembna kot avtorstvo. "V tem se zrcali mnenje mnogih. Stvari je treba postaviti na pravo mesto in Kuntner ni storil nič drugega, kot obudil spomin na tiste dogodke ob osamosvojitvi," je za STA dejal Predalič.

Tokratno proslavo ob obletnici državnosti so namreč zaznamovale polemike o tem, kateri praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi.

Medtem ko je predsednik republike Danilo Türk v govoru obsodil delitve, so bili organizatorji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

Vodja koordinacijskega odbora in generalni sekretar vlade Predalič "ne ve, zakaj imajo nekateri s tem tak problem, saj je Kuntner povedal samo dejstva".

Predalič poziva predsednika SLS Radovana Žerjava, naj se opraviči vsem tistim organizacijam praporščakov, ki "so bile iz proslave izključene", ne more komentirati, ker ga ni slišal. Glede poziva Zveze društev General Maister za njegovo razrešitev z mesta vodje koordinacijskega odbora, za kar je slišal sicer iz medijev, pa pravi, da "enostavno ne razume, kaj jih tako moti".

"Scenarij smo prilagodili ravni praznika - praznovala se je razglasitev slovenske države, dan državnosti, zato se nam je zdelo prav, da so bili k sodelovanju povabljeni praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne," je pojasnil Predalič.

Predalič sicer vso čast izraža tistim, ki so za domovino tvegali svoja življenja, a je prepričan, da je treba pač razmejiti "zgodovino po odsekih". Ta trenutek se je praznovala slovenska osamosvojitev in temu primerno smo vabili, kar se mi je zdelo povsem korektno in prav, je še poudaril.

Glede na številne čestitke, ki jih je prejel po koncu slovesnosti, Predalič sklepa, kot je še dodal, da jim je bila proslava državnosti zelo všeč.