Revija Reporter
Slovenija

Pred zaprtimi vrati ljubljanske džamije, kaj se dogaja?

Gašper Petovar

16. avg. 2020 20:00

Deli na:

Ljubljanska džamija, ki so jo odprli na začetku leta, bi morala biti po pričakovanjih in napovedih zelo obiskana, a je zaradi koronavirusa skoraj povsem prazna.

Primož Lavre

Ob letošnjih velikih muslimanskih praznikih ramazanu in kurban bajramu so številni verniki so zaradi koronavirusa morali dobesedno ostati pred vrati ljubljanske džamije.

Opisujemo strog režim, ki je veljal za vernike, ki so se želeli udeležiti molitve. Varnostniki so razočaranim vernikom stroge ukrepe pojasnjevali s "fašistično desno oblastjo", ki naj bi samo čakala, da muslimani naredijo kaj narobe in to izkoristila kot razlog za zaprtje Islamskega centra.



Ker v Islamski skupnosti seznama udeležencev verskih obredov, ki bi ga lahko videli na NIJZ, ne nameravajo delati in ga ne bodo naredili, so raje začasno odpovedali vse verske obrede v džamiji in drugih verskih objektih islamske skupnosti.


Džamija naj bi bila sicer še vedno odprta za turiste, toda ko smo prišli do vrat, smo tam tudi ostali, saj ni bilo mogoče vstopiti.

Džamijo sta skozi varnostno ogrado morala gledati tudi dva mlada muslimana, ki sta prišla iz Švice, kjer nimajo omejitev za vstope v verske objekte in obredja.

Ker so številni slovenski državljani bošnjaških korenin v teh mesecih odšli v Bosno, kjer je število okužb s koronavirusom izredno poraslo, bi nespremenjen režim v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih lahko privedel do številnih okužb.

Zanimivo je, da je še vedno odprta restavracija islamskega centra, kjer pa čutijo posledice odpovedi obredov, saj imajo zaradi tega veliko manjši obisk.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24