državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred ljubljanskim sodiščem sveče za pravno državo

Deli na:
Pred ljubljanskim sodiščem sveče za pravno državo

Foto: Arhiv Reporterja

Pred ljubljansko sodno palačo se je včeraj okoli 19. ure zbralo približno 30 podpornikov prvaka SDS in nekdanjega premiera Janeza Janše, ki je bil spoznan za krivega in obsojen na dve leti zapora v zadevi Patria. Pred poslopjem so prižigali sveče in odlagali cvetove ter s tem sporočali, da je na ta dan umrla pravna država.

Med uporabniki mobilnih telefonov je namreč po razglasitvi sodbe zaokrožilo sms-sporočilo z vabilom, da vsak posameznik v svojem mestu pred sodiščem prižge svečo ali odloži cvet, saj da je 5. junij dan, ko je umrla pravna država. Tako so se poleg prestolnice odzvali tudi v nekaterih drugih krajih. Po nekaterih informacijah naj bi sveče prižigali tudi v Novi Gorici in Krškem.

Ljubljansko okrajno sodišče je vse tri obtožene v zadevi Patria, poleg Janše še lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, včeraj spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba ni pravnomočna.

Sodišče je tako v celoti sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov denarne kazni. Obsojeni so sodbo označili kot sramoto za državo in napovedali pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Pred stavbo sodišča se je že v času izreka sodbe zbralo več sto podpornikov Janše, ki so nosili slovenske zastave in prepevali domoljubne pesmi. Ob obsodbi so nekateri kričali, drugi celo jokali. Zbrali so se tudi tisti, ki so zagovarjali obsodilno sodbo, a kakšnih incidentov ni bilo.