ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred izplačilom pokojnin vnovični pozivi upokojencem k le nujnim obiskom bank in pošt

Deli na:
Pred izplačilom pokojnin vnovični pozivi upokojencem k le nujnim obiskom bank in pošt

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Banke in hranilnice pozivajo upokojence, da v torek, ko bodo na račune nakazane pokojnine, obiščejo poslovalnice le v nujnem primeru. Upokojenci, ki imajo bančno kartico, naj dvig raje opravijo na bankomatu. Pošta Slovenija pa jih obvešča tudi o nekoliko prilagojenem načinu izplačila pokojnin v dostavi na njihovih domovih.

V Združenju bank Slovenije upokojencem, ki uporabljajo spletno ali mobilno banko, svetujejo, da opravijo bančne posle na daljavo. Izogibajo naj se plačilom v gotovini, na prodajnih mestih plačujejo s kartico, v izogib nepotrebnim stikom pa še posebej priporočajo uporabo brezstičnih kartic ali mobilnih telefonov.


Ker so starejši med bolj ogroženimi zaradi novega koronavirusa, pa v NLB pozivajo tudi njihove svojce, naj jim pomagajo, da ne bodo po nepotrebnem izpostavljeni zdravstvenim tveganjem in jim bo pot v poslovalnico prihranjena.


"Pomirite starše, stare starše, da je denar, čeprav ga nimajo pri sebi, na njihovem bančnem računu, in jim pomagajte, da se prepričajo o stanju svojega računa," so pozvali v največji slovenski banki. Stanje, prilive in odlive z bančnega računa bodo upokojenci najlažje preverili na bančnem izpisku, ki ga dobijo na začetku vsakega meseca. Pooblaščenci na njihovem računu pa jim lahko stanje in priliv pokojnine preverijo tudi prek svojih digitalnih kanalov.


Pooblaščenci lahko namesto starejših plačajo položnice, naročijo potrebščine preko spletnih trgovin ali dvignejo gotovino na bankomatih. Če pa svojci niso pooblaščeni in ne morejo založiti denarja za plačilo položnic in/ali nakupov v trgovini, pa naj gredo skupaj s starejšimi na bankomat in jim pomagajo dvigniti nujno gotovino, so še zapisali v NLB, kjer pa odsvetujejo, da to naredijo zadnji dan v mesecu, ker bodo takrat bankomati verjetno bolj obiskani.

Kateri bankomati delujejo, si je mogoče ogledati spletni strani na www.bankomati.net. Bankomatov, ki so v zaprtih poslovalnicah ali na drugih zaprtih lokacijah, se namreč ne da polniti. V Združenju bank Slovenije vsem priporočajo tudi, da najprej razkužijo tipkovnico, še bolje pa bo, če uporabijo brezstično kartico.


Če je obisk bančne poslovalnice nujen, pa naj upoštevajo vse preventivne higienske in varstvene ukrepe ter navodila poslovalnic. V poslovalnice naj vstopajo posamično in ohranijo priporočeno razdaljo do ostalih strank in zaposlenih.


V NLB zato tudi svojcem svetujejo, naj staršem ali starim staršem, ki obiska v banki ne morejo odložiti, pomagajo tako, da predhodno preverijo odprtost in delovni čas poslovalnic, saj so v želji po zajezitvi širitve koronavirusa prilagodili urnike ter zmanjšali število odprtih poslovalnic. Tudi ob izplačilu pokojnin bo veljajo, da je lahko v poslovalnici samo toliko strank, kot je bančnih okenc.


Podobno upokojence opozarja tudi Pošta Slovenije. Upokojence prosijo, naj, če ni nujno treba, obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan izplačila pokojnin oz. ne takoj zjutraj, ampak ga preložijo na prihodnje dni. Na ta način se bo namreč mogoče izogniti situacijam, ko bi bili prisiljeni čakati v vrsti pred poštami.


Obveščajo jih tudi, da so v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Slovenije prilagodili postopke izplačila pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih. "Izplačilo bo potekalo na 'brezkontaktni' način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše," so zapisali.


Za tiste, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno ovirani in pokojnine ne morejo prevzeti na vhodu v stavbo, bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oz. živi z njim v gospodinjstvu, izjemoma pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec na pošti. Pokojnina bo tej osebi na pošti izplačana ob predložitvi izpolnjenega in s strani prejemnika pokojnine podpisanega pooblastila ter osebnega dokumenta.


Prilagojeni so tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine bodo za oskrbovance domov izplačane pooblaščenim osebam.


Sicer pa ima večina pošt prilagojen delovni čas, in so odprte od 9. do 15. ure, nekatere le do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, niti dežurni pošti ne.