boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred dnevom državnosti danes tudi osrednja državna proslava

Deli na:
Pred dnevom državnosti danes tudi osrednja državna proslava

Foto: Bobo

Pred četrtkovim dnevom državnosti bodo že danes po državi potekale številne slovesnosti. Osrednja državna proslava bo zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pred tem se bodo poslanke in poslanci sešli na slavnostni seji, v ljubljanski stolnici pa bo potekala maša za domovino.

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt. Dan pozneje je v čast osamosvojitve potekala slovesnost, nato pa se je začela desetdnevna vojna, v kateri je Slovenija uspešno ubranila svojo odločitev za samostojnost.

V spomin na sprejem temeljne listine v Sloveniji praznujemo državni praznik, ki je tudi dela prost dan.

Osrednja državna proslava bo ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor. Na proslavi sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih društev ter Garda Slovenske vojske. Med veteranskimi društvi tudi letos najverjetneje ne bo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, in sicer zaradi nasprotovanja simboliki rdeče zvezde.

Danes bodo sicer potekale še številne druge slovesnosti v počastitev dneva državnosti. Še pred večerno proslavo se bodo tako na slavnostni seji sešli poslanke in poslanci, v ljubljanski stolnici pa bo potekala maša za domovino.