Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prebujanje z islamsko molitvijo po zvočniku tudi v Velenju?

Deli na:
Prebujanje z islamsko molitvijo po zvočniku tudi v Velenju?

Foto: iStock

Islamska skupnost v Velenju, ki jo vodi imam Sead Karišik, želi dobiti možnost oddajanja molitve po zvočniku enkrat tedensko ob peti uri zjutraj.

Previdnosti in pravočasnih prepovedi ni nikoli dovolj. Da je res tako, potrjujejo arhivirani dokumenti iz leta 1983. Takrat je tedanja islamska skupnost, delujoča v v Sloveniji, dobila prvo priložnost za gradnjo džamije tik ob Plečnikovih Žalah ali Vrtu vseh svetih, kot jih je želel imenovati arhitekt Jože Plečnik. Za gradnjo je bil razpisan in že plačan mednarodni arhitekturni natečaj, vse je bilo tik pred zdajci. Za izdajo gradbenega dovoljenja je bilo treba dobiti le še soglasje Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Republike Slovenije, a je zavod izdal negativno mnenje s pojasnilom, da džamija ne spada v bližino Plečnikovih Žal. Danes bi bilo mnenje zavoda že verjetno povsem drugačno, čeprav so Žale še vedno osrednje slovensko pokopališče in imajo tudi status kulturnega spomenika Slovenije državnega pomena.

 Kakorkoli, na srečo se je takrat razpletlo drugače. Zdaj se džamija gradi na drugi lokaciji, medtem pa si odbori islamskih skupnosti – džemati, danes so že po skoraj vseh slovenskih mestih (prvi in edini džemat je bil organiziran v Ljubljani leta 1991) – prizadevajo za okrepitev svojih aktivnosti. V Velenju, kjer živi močna islamska skupnost, je bil denimo ustanovljen tudi medžlis, višja lokalna organizacijska islamska skupnost, ki zajema najmanj sedem džematov. Sedež medžlisa je za zdaj na Partizanski 14 v Velenju, kjer je v hiši, obnovljeni leta 2013, še džemat Velenje.

Želje tamkajšnjih muslimanov, da bi v bližnji prihodnosti sledili zgledu Ljubljane in dobili džamijo, so bile doslej že večkrat omenjene, a za zdaj Velenjčane bolj vznemirja novička z velenjskega portala. Iz nje je namreč razvidno, da naj bi islamska skupnost v Velenju, ki jo vodi imam Sead Karišik, želela dobiti možnost oddajanja molitve po zvočniku enkrat tedensko ob peti uri zjutraj. Da ne bi preveč motili bližnjih prebivalcev, naj bi bili pripravljeni zvočnik obrniti v smer proti Pesju. Za zdaj prvi in na prvi pogled nedolžen korak smo preverjali na sedežu velenjskega džemata, vendar njihova številka, četudi objavljena na spletu, ne obstaja.