ogledalo Dobra karma

Psihološki test: kateri del svojega telesa bi si ...

službeni pes, borat, furs, cigareti Svet24.si

FOTO: Borat vohal in izvohal: s sodelavci odkril ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

avtobusna postaja, potnik, maska Svet24.si

Pripravljajo poseben "vozni red" za upokojence, ti...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Slovenija

Pozor: te države so se zaradi porasta števila okužb znašle na rdečem in rumenem seznamu

Deli na:
Pozor: te države so se zaradi porasta števila okužb znašle na rdečem in rumenem seznamu

Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi. - Foto: Profimedia

Vlada je na včerajšnji dopisni seji na podlagi strokovne ocene z današnjim dnem na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo zaradi covida-19 uvrstila Belgijo in še štiri bolj oddaljene države. Z zelenega seznama je medtem črtala Češko, Malto, Švico in administrativne enote Španije: Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon.

Kot je vlada zapisala v sporočilu za javnost, se je ministrski zbor danes seznanil z novo oceno epidemiološke situacije v več državah. Države, ki jih je vlada črtala z zelenega seznama, bodo uvrščene na rumeni seznam. Vse spremembe so začele veljati z včerajšnjim dnem.

Na rdečem seznamu je pristala Belgija, na ta seznam pa je vlada uvrstila še Sveti Martin, Ekvatorialno Gvinejo, Ferske otoke in Namibijo. Na rdečem seznamu je trenutno 58 držav.

Z rdečega seznama je medtem vlada umaknila Belorusijo, Alžirijo, Ekvador ter špansko administrativno enoto Valencija. Te države oziroma administrativna enota so se uvrstile na rumeni seznam.


Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Iz držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo covid-19 (rdeči seznam), na primer originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo. Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama in jim sledi obvezna 14-dnevna karantena.

Osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena. Pri tem ostajajo veljavne nekatere izjeme, med njimi tranzit in mednarodni prevoz oziroma promet.

Vlada je na dopisni seji odločila še, da se omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi uporabljajo še naprej.

Loading...