Država je transmaščobe omejila s pravilnikom o najvišji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih in določila enoletno prehodno obdobje za prilagoditev. Transmaščobe so namreč po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje dokazani dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, zato je treba njihovo prisotnost v prehrani omejiti na čim nižjo raven.
Gospodarstvo je na nov pravilnik pripravljeno, so zagotovili tako v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Sloveniji kot pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Da so pripravljeni na nov pravilnik, so zagotovili tudi trgovci Mercator, Spar in Hofer.
Na to so pripravljeni tudi v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki bo izvajala nadzor na trgu. Inšpekcija bo preverjanja izvajala v rednih nadzorih nosilcev dejavnosti in v začetni fazi s posebnim nadzorom določenih tipov proizvajalcev, med njimi zlasti proizvajalcev pekovskega peciva. Živila bo preverjala tudi z vzorčenjem in analizami, so povedali za STA.
Kot so pojasnili, bodo nadzorovali nosilce živilske dejavnosti, ki uporabljajo rastlinske maščobe. Preverjali bodo, kako so v notranjih kontrolah opredelili preverjanje dobaviteljev teh maščob in kako so zagotovili, da jih njihovi izdelki ne vsebujejo več, kot je dovoljeno. Preverjanje dobaviteljev bo veljalo tudi za uvoznike, distributerje oz. prodajalce živil, ki bi lahko vsebovala transmaščobe rastlinskega izvora. "Kriterije glede transmaščob morajo izpolnjevati vsa živila na slovenskem trgu," so izpostavili.
Če bodo inšpektorji našli živilo s presežno vsebnostjo transmaščob, bodo zanj odredili začasno prepoved prodaje ter umik s trgovskih polic. Pravno osebo lahko doleti globa od 2000 do 15.000 evrov, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa od 800 do 12.000 evrov. Če nosilec živilske dejavnosti tveganja glede transmaščobnih kislin ne bo obvladal v svojih notranjih kontrolah, mu bodo to odredili z upravno inšpekcijsko odločbo, so še navedli.
Pozor, odslej omejitev transmaščobnih kislin v živilih!
7. apr. 2019 7:55 Osveženo: 7:57 / 07. 4. 2019
Danes se je izteklo enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov s transmaščobnimi kislinami na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Izdelkov z višjo vsebnostjo na trgu ne bo smelo biti več. Tako proizvajalci in trgovci kot inšpektorji so zatrdili, da so na to spremembo pripravljeni.
Privoščite si nemoteno branje
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
- preverjen e-naslov
- preverjena tel. številka
- popolni osebni podatki
- prijava na e-novice
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke