pnevmatika Svet24.si

Test zimskih pnevmatik: Nakup nekaterih ...

Vladimir Putin Svet24.si

Putin spregovoril: "Ljudje so se odločili, ta ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Rusi črpajo denar iz SIJ, ki državo prosi za ...

predsedniski kandidati Reporter.si

Šurla za Al Jazeero Balkans: Janez Janša je ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

đina Odkrito.si

Veste, čigava hčerka je ta nagajiva lepotička?

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Požar se debelo spreneveda: tretja Janševa vlada je njemu in njegovi partnerki dodelila 72.989 evrov iz medijskega sklada!

Deli na:
Požar se debelo spreneveda: tretja Janševa vlada je njemu in njegovi partnerki dodelila 72.989 evrov iz medijskega sklada!

Ministrstvo za kulturo je v zadnjih dveh letih Janševe vlade Bojanu Požarju in Barbari Drnač skupaj dodelilo kar 73 tisoč evrov. - Foto: Mediaspeed

Politik novinar Bojan Požar se spreneveda celo med svojim popotovanjem po Portugalski, medtem ko lista revijo Reporter: »Sicer pa edino, kar v tem članku drži, je to, da je Parada plesa (Barbra Drnač –op.p.) moja zasebna partnerica.«

Trdi, da je podatek, da je Janševa vlada podjetju Lanaka Media podelila 24.201 evrov mimo razpisa, »eklatantna laž«. »Gre za sredstva, ki jih je LM prejela na podlagi sodne odločbe US, ki je razveljavilo odločitev razpisne komisije, da se LM zaprošena sredstva ne podelijo. Ministrstvo za kulturo se je pod Janševo vlado na odločitev US sprva celo pritožilo, vendar je US kljub temu pravnomočno odločilo v prid LM,« piše na tviterju Požar.

Seveda je res veliko več, kot je Požar pripravljen priznati. Dejstvo je namreč, da sta v času zadnje Janševe vlade skupaj s partnerico Barbro Drnač iz medijskega sklada pokasirala skupno 72.989 evrov: njegova Lanaka Media je lani prejela 24.201 evrov, letos pa 20.879 evrov; njen Zavod Media Ples pa za projekt Parada Plesa lani 13.000 evrov, letos pa 14.909 evrov.

Drži, da je dobrih 24 tisočakov Požar dobil na podlagi sodbe upravnega sodišča, saj ga je ministrstvo za kulturo v času vlade Marjana Šarca zavrnilo, nato se je pritožil na upravno sodišče, vmes se je zamenjala vlada, ministrstvo pod vodstvom Vaska Simonitija pa sodišču sploh ni odgovorilo na Požarjevo tožbo, ampak mu je zgolj posredovalo upravne spise v tej zadevi.

Upravno sodišče je tako odločalo le na podlagi dokumentacije in izjave Bojana Požarja, da je bila odločba ministrstva pomanjkljivo obrazložena. Ko je ministrstvo prejelo sodbo, je moralo ponovno odločati, pri čemer je bilo vezano na stališče sodišča. Z novo odločbo je Požar prišel do celotnega zneska, ki ga je želel. Gre torej za sredstva, ki jih je dobil po razpisu, na katerem je bil zavrnjen.

Erar razkriva, da je Lanaka Media v času Janševe vlade s poslovanji s proračunskimi porabniki prejela dobrih 26 tisoč evrov javnih sredstev, poleg ministrstva za kulturo največ od družbe DARS (6100 evrov). Od aprila 2018 dalje pa je po Erarju prejela kar 103.452 evrov, največ od družbe DARS (53.558 evrov), nato ministrstva za kulturo (24.201 evro) in ZRMK (21.999 evrov), slednja je v lasti državne družbe DRI, kjer je bil v času fiktivnega oglaševanja eden od področnih direktorjev poznejši notranji minister Aleš Hojs.

Po podatkih Ajpesa je imela Lanaka Media lani 1.269.184 evrov bilančnega dobička, leto prej pa 1.137.358. Čistih prihodkov od prihodkov od prodaje je bilo 325.893 evrov, leto prej 417.188, čisti poslovni izid pa je bil 131.826 evrov, leto prej 167.226. Družba je uradno v lasti njegove hčerke Maše Požar, sam pa je direktor. V lasti družbe sta tudi stanovanje na Hacquetovi ulici v Ljubljani in hiša v Hočah pri Mariboru, v obeh pa ima Požar pravico do dosmrtne uporabe.

Bojan Požar še vedno sedi na milijonu evrov denarja, v času Janševe vlade si ga je še povečal | Revija Reporter