Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Požar-izacija TV Slovenija: novinarka razkrila šokantne »novinarske« metode para Požar-Drnač in teror Janševih potrčkov na nacionalni televiziji

Deli na:
Požar-izacija TV Slovenija: novinarka razkrila šokantne »novinarske« metode para Požar-Drnač in teror Janševih potrčkov na nacionalni televiziji

Barbra Drnač in Bojan Požar - Foto: Mediaspeed

Nacionalko so politično popolnoma prevzeli politično nastavljeni kadri, na facebooku piše novinarka TV Slovenija Vanja Kovač, ki ob tem pravi: »Ne vem ali naj se smejem ali jokam, v resnici mi gre na jok. In jezna sem.«

Novinarka v daljšem zapisu naslovljenem »Kako je Požar -izacija prišla na nacionalno televizijo« opiše najprej svoje novinarske začetke na programih Pro Plus in svoje negativne izkušnje s parom Barbra Drnač in Bojan Požar, nadaljuje pa z opisom aktualnega stanja na nacionalni televiziji.

Kovačeva je pred leti delala na komercialni televiziji kot novinarka odaje E+, katere urednica je bila Barbra Drnač, partnerka Bojana Požarja. Ta je sledila uredniški politiki svojega partnerja, ki je tedaj urejal tabloid Direkt. Kovačeva se je zgražala nad Požarjevim urednikovanjem, nad neokusnimi naslovnicami Direkta in norčevanjem iz človeških tragedij, nato pa je doživela, da so se takšni novinarski standardi preselili tudi v oddajo, za katero je delala.

Kovačeva piše, da jo je Drnačeva poslala po izjavo znanega frizerja, ki se je menda ločeval. Frizer je izjavo odklonil, Drnačevo pa je po besedah Kovačeve zanimalo predvsem, če je njegovo zavrnitev posnela. Ker tega ni storila, je bila odpuščena, piše novinarka, ki ob tem okrca še tedanjega glavnega urednika POP TV –ja Vineta Beštra. Ta naj bi ji najprej obljubil pomoč, a ji je nato obrnil hrbet, trdi Kovačeva.

Novinarka se je nato zaposlila na nacionalni televiziji, kjer je imela precej boljše izkušnje. Vse do letošnjega leta, ko je na TV Slovenija prišlo do velikih sprememb med vodstvenimi kadri. »Politika je sicer vedno nastavljala svoje potrčkote, bodisi leva, bodisi desna, vendar je tokratno vodstvo poteptalo vsa demokratična načela in si želijo RTV popolnoma pokoriti,« piše Kovačeva.

Ker je politično nastavljeno vodstvo ugotovilo, da si novinarjev ne bodo mogli povsem pokoriti, se je začela dogajati »zamenjava ljudstva«, pravi novinarka. »Novi voditelji, preverjeni lojalni kadri stranki SDS v prevelikih čevljih, novi uredniki. Na jutranje sestanke se odpravljamo s cmokom v grlu, pritiski, umikanje neposlušnih novinarjev na stranski tir, namesto njih, glavne prispevke in oddaje delajo novi, neizkušeni, vendar večinoma vodstvu lojalni 'novinarji'. Nikoli jih ne boste videli na protestih, nikoli ne bodo kritični tudi do najbolj v nebo vpijočih kršitev novinarskih standardov in krivic,« je kritična Kovačeva.

Nato opiše svojo izkušnjo z novimi šefi, ko je delala prispevek o njivi predsedniškega kandidata Mihe Kordiša. V zgodbi ni našla nič spornega, nobenih nepravilnosti ali goljufije ni zasledila, pravi Kovačeva, ki obenem izpostavi, da je temo teden dni prej obdelala že POP TV, ki pa prav tako ni odkrila »nič v nebo vpijočega«. Vseeno se je novemu redniku tema zdela »zelo urgentna in pomembna«, zato je vztrajal, da o tem naredi prispevek, teden dni kasneje pa je od nje hotel še reportažo o njivi, piše Vanja Kovač. Ko je Miha Kordiš ni hotel peljati na njivo, češ da je bila pred meseci poplavljena, ni pa tudi hotel izdati lokacije, saj se je menda bal, da bi mu jo vandalizirali, je to prenesla uredniku.

»Urednik se dobesedno 'vžge' od navdušenja. Imamo afero. 'Kandidat za predsednika skriva premoženje pred državljani,'« opisuje Kovačeva urednikovo reakcijo. Od nje naj bi tudi zahteval, da to napiše v napoved prispevka in tega nadaljuje v takem tonu.

»Uredniku se uprem, povzdigne glas, povzdignem ga tudi jaz. Mojega imena v takšnem prispevku ne bo. Urednik kriči, voditeljica protestira zaradi hrupa, odideva na hodnik kjer mi zaradi urednika, ki ima sloves kolerika, ob stran stopita dva sodelavca,« nadaljuje Kovačeva. Z urednikom sta se nazadnje dogovorila za kompromis in za poglobljen prispevek.

A zgodbe še ni bilo konec. »Kliče me urednik, piše vest za jutrišnjo ekskluzivno novico v Dnevniku kjer že vnaprej obljublja škandal, afero, 'kobajagi požar-novinarstvo'…. 'A ni rekel, da mu bodo njivo polili z gnojnico oziroma, da se boji, da se bodo ljudje 'poscali' na njegovo njivo?' 'Ne, tega nisem rekla, ne na tak način Jaz s tem nočem imeti ničesar, prosim da me ne omenjaš, ne citiraš… '« piše Kovačeva.

Svoj zapis zaključi: »Nekaj minut kasneje me kliče voditeljica. Zgrožena nad tem kar je pisal urednik v napoved, ki naj bi jo prebrala v eter. Ne vem ali naj se smejem ali jokam, v resnici mi gre na jok. In jezna sem. In ne morem verjeti, da se nam to dogaja, da se to dogaja našim gledalcem, ki nas zaradi tega množično zapuščajo.«