kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Postopek zastaral

Deli na:

Disciplinski postopek zoper enega od policistov iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje je zastaral, zato je bil ustavljen, je v zvezi z zapletom zaradi založenih depeš v zadevi Patria danes povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik.

Disciplinski postopek zoper enega od policistov iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje je zastaral, zato je bil ustavljen, je v zvezi z zapletom zaradi založenih depeš v zadevi Patria danes povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik.

Na vprašanje za koga gre, je Jamnik odvrnil, da so bila imena že javno objavljena.

Jamnik je povedal, da je bil 10. septembra lani zoper dva delavca iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje uveden disciplinski postopek zaradi ugotovljenih nepravilnosti. Zoper enega od njih je bil disciplinski postopek ustavljen zaradi začetka postopka izredne odpovedi delovnega razmerja, ki je stopilo v veljavo 7. januarja letos.

Zoper drugega pa je bila 30. oktobra lani sklicana disciplinska obravnava, ki se je zaposleni ni udeležil, je poudaril Jamnik. Na obravnavi je bilo po njegovih besedah ugotovljeno, da je po 2. odstavku 128. člena zakona o javnih uslužbencih zapadel rok oziroma je zadeva v disciplinskem postopku zastarala, zato je bil 7. novembra izdan sklep o ustavitvi disciplinskega postopka.

Kot je znano, so mediji v ponedeljek poročali, da se na Interpol vrača Hinko Privšek, ki je bil zaradi zapleta z depešami v zadevi Patria v času prejšnje vlade premeščen na postojnsko policijo. Kot vodja oddelka Interpola naj bi bil Privšek poleg še enega uslužbenca odgovoren za založitev depeše avstrijskega Interpola v zadevi Patria.

Na vprašanje, ali je bil disciplinski postopek zoper uslužbenca politično dejanje, je Jamnik odvrnil, da je policija vodila postopek po zakonu o javnih uslužbencih. Sklep je bil po njegovih besedah izdan na podlagi tega zakona. "Mi smo vse zadeve vodili po zakoniti poti, kakšne so pa interpretacije v zvezi z nezakonitostmi oziroma političnimi opredelitvami, je pa stvar vsakega, da si razlaga po svoje," je dejal.

Kot je pojasnil, sta bila oba uslužbenca po ugotovljenih nepravilnostih po zakonu o policiji prestavljena na dve različni policijski upravi. "Ko je bila ta prestavitev opravljena, se je eden od uslužbencev vrnil na prejšnje delovno mesto, drugi uslužbenec pa je že prej zaradi sklepa o izredni odpovedi delovne obveznosti zapustil policijo," je povedal.

Na vprašanje, ali to pomeni, da se bo vrnil na isto delovno mesto, se ukvarjal z isto zadevo in morebiti znova založil kakšno depešo, je Jamnik odvrnil le, da ta uslužbenec trenutno dela v sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje. V službi za odnose z javnostmi pri policiji pa so v zvezi s tem še pojasnili, da uslužbenec ni več vodja oddelka Interpola.

Vrnitev policista Hinka Privška na področje dela Interpola je "še en dokaz več v vrsti sumničenj in domnev, da je bila cela afera Patria skonstruirana in politično motivirana", je za STA v odzivu na vrnitev Privška na Interpol dejal nekdanji notranji minister Dragutin Mate. Depeše so bile po njegovem mnenju založene namerno.

Mate trdi, da je zadeva "skrajno nenavadna". Notranji nadzor je po njegovih besedah pokazal, da sta bila za založitev depeš odgovorna dva policista v Generalni policijski upravi na področju Interpola - šef Interpola in uslužbenec, ki je delal neposredno na depešah. Iz nadzora se da po njegovem tudi jasno videti, da so bile depeše označene kot nepomembne in da naj se dajejo na stran.

O tem, da so depeše nepomembne, je presojal šef Interpola, medtem ko je podrejeni policist samo sledil navodilu nadrejenega, je pojasnil Mate. "In sedaj je ta podrejeni policist ostal brez službe, tistemu, ki je odrejal takšne naloge, pa se ni zgodilo nič - še več - vrača se ga na področje dela Interpola," je opozoril Mate, ki meni, da je šef Interpola to počel namerno.

Mate je tudi spomnil, da so najprej očitali njemu, da je ukazal založitev depeš. A notranji nadzor je nedvoumno pokazal, da ne direktor kriminalistične policije ne generalni direktor policije in ne minister niso imeli dostopa do njih.

Šele ko so predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in mediji pričeli govoriti o depešah, je bil s strani ministrstva odrejen neodvisen nadzor "od zgoraj navzdol", je povedal Mate. In ta nadzor je po njegovih besedah nedvoumno pokazal, kdo je komu kaj ukazoval in tudi to, da je navodila, naj se depeše dajejo na stran, podpisoval Privšek.

Na vprašanje, kako komentira izjavo v.d. generalnega direktorja policije Janka Gorška v pogovoru za STA, da založene depeše niso vplivale na policijsko preiskavo zadeve Patria, je Mate odvrnil, da je prav to trdil že lanskega septembra, vendar pa je opozicija "zelo agresivno in nestrpno nastopila v medijih" in trdila, da je zaplet bistveno vplival na potek preiskave.

"Jaz sem takrat trdil natančno to: da je založitev teh depeš nedopustna, da gre za veliko napako posameznikov, da pa to ni vplivalo na potek preiskave," je poudaril Mate.

"Sedaj smo priča ravno obratnemu postopku," je opozoril. Vrh policije sam trdi, da je delo potekalo nemoteno oziroma da zaradi tega ni prišlo do škode v samem postopku, hkrati pa osebo, ki je to zagrešila, postavljajo nazaj na področje dela Interpola, je dejal. "Predstavljajte si, kako bodo uslužbenci Interpola, zadolženi za Slovenijo v Lyonu, reagirali na to, da nekdo, ki je naredil takšno napako, ponovno dela z njimi in sprejema depeše," je še dejal nekdanji notranji minister Mate.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik je danes povedal, da je disciplinski postopek zoper enega od policistov iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje zastaral, zato je bil ustavljen. Policist se je tako vrnil na sektor za mednarodno policijsko sodelovanje v Ljubljano.