benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Posrednik Ahtisaari

Deli na:

Evropska komisija je jasno povedala, kako si zamišlja mediacijo - ne kot pot do nečesa tretjega, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Samuel Žbogar. "Kot razumem, je Martti Ahtisaari pripravljen posredovati glede vprašanja meje, ne glede institucije, ki bi reševala vprašanje meje," je pojasnil.

Na vprašanje, kakšen je scenarij, če Hrvaška v ponedeljek zavrne predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o mediaciji pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija, ki naj bi predlagala rešitev za vprašanje meje in omogočila nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU, je minister odgovoril, da se bo na to morala odzvati komisija.

"Najprej moramo dobiti odgovor Hrvaške, ki pa ne bo odgovor nam, ampak odgovor Evropski komisiji," je poudaril minister. Evropska komisija je po njegovih besedah jasno povedala, kako si zamišlja mediacijo. "To bo odgovor Evropski komisiji. Ne vemo, kako se bo komisija odzvala na to, a to je njihov predlog, ki smo ga mi sprejeli," je pojasnil.

To je minister Žbogar povedal danes ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov članic Nata po kratkem srečanju s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. Ministra sta govorila predvsem o vstopu Hrvaške v Nato, a na kratko sta izmenjala tudi poglede na mediacijo in se dogovorila za srečanje z Rehnom prihodnji teden.

Srečanje naj bi bilo po vsej verjetnosti prihodnji torek v Bruslju, čeprav točnega datuma danes nista želela razkriti ne Jandrokovič ne Žbogar. Sestanek naj bi bil čim prej po ponedeljkovi odločitvi Hrvaške glede mediacije, a zagotovo ne bo v petek, je nakazal minister Žbogar.

Slovenska vlada je mediacijo načelno podprla prejšnji teden. "Pripravljeni smo se pogovarjati o mediaciji, vidimo jo kot tisto, ki naj pripelje do končne rešitve mejnega vprašanja, a vse drugo se detajli, ki bodo obravnavani skupaj z Rehnom," je še povedal minister Žbogar.

O morebitnih pogojih ene ali druge strani za mediacijo minister ni želel govoriti. "Hrvaška bo v ponedeljek sprejela končno odločitev, dajmo počakati," je sklenil.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je sicer v torek v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na njegov predlog za mediacijo. "Pričakujem, da bo to konstruktiven in pozitiven odgovor brez dodajanja nemogočih pogojev," je poudaril.