Revija Reporter
Slovenija

Posli poslanca Matjaža Hana s Petrolom

Igor Kršinar

17. mar. 2012 6:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Družinsko podjetje poslanca SD Matjaža Hana M & M International je lani z zamenjavo reklamnih sporočil na Petrolovih črpalkah zaslužilo skoraj 20 tisoč evrov, s čiščenjem bencinskega servisa v Celju pa okoli 2500 evrov. Povprečno na leto očistijo 50 bencinskih servisov.

Medtem ko poslanec SD Matjaž Han v državnem zboru služi ljudstvu, njegovo družinsko podjetje M & M International služi s storitvami za podjetja v posredni večinski državni lasti. Februarja lani je z zamenjavami reklamnih sporočil (Diadora, Smučarji, Generali) na Petrolovih črpalkah zaslužilo 19.440 evrov, maja lani pa s čiščenjem bencinskega servisa v Celju 2.470 evrov. Po podatkih Ajpesa je sicer imelo podjetje predlani 815.032 evrov čistega prihodka od prodaje, leto prej pa 710.579 evrov. Za lani še ni uradnih podatkov, neuradno pa se govori o milijonu evrov poslov.

Po izpisu iz sodnega/poslovnega registra Ajpesa je polovični lastnik podjetja M & M International Marjana Han, druga polovica pa je v lasti podjetja samega, direktorica je Ljudmila Han iz Radeč, obe sta prijavljeni na naslovu Krakovo 4 v Radečah. Poslanec Matjaž Han je iz solastništva in kot direktor izstopil konec leta 2004, ko je bil izvoljen v državni zbor. Pred tem je v registru naveden kot soustanovitelj in solastnik skupaj z očetom Matjažem Hanom starejšim. Družba je bila v register vpisana 20. marca 1992.

Na naše poizvedovanje nam je odgovoril, da se mu poslovanje s Petrolom ne zdi sporno, saj ni nikoli skrival, da ima njegova družina podjetje, da poslujejo tudi s Pivovarno Laško in drugimi zasebnimi podjetji. S Petrolom sodelujejo od vsega začetka, družbi so pred dvanajstimi leti, ko še ni bil poslanec, prodali 134 oglasnih panojev, ki jih redno zamenjujejo in očistijo. Takrat so bili edini izdelovalci takih naprav, zdaj pa jih še vedno izdelujejo. Prav tako opravljajo čiščenja bencinskih servisov, če so izbrani kot ponudniki. Čiščenje stane od 700 do 2000 evrov, odvisno od velikosti bencinskega servisa. Povprečno na leto očistijo 50 bencinskih servisov, pod novim predsednikom uprave Tomažem Berločnikom (položaj je prevzel februarja lani) pa menda imajo manj prometa. Letni promet njihovega podjetja s sedmimi zaposlenimi naj bi po besedah Matjaža Hana znašal okoli milijon evrov.