Revija Reporter
Slovenija

Posledica praznikov? Naval na internistično prvo pomoč ljubljanskega UKC

STA
4 1.241

6. jan. 2021 6:00

Deli na:

Delo s covidnimi pacienti na infektološki kliniku UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana/Matej Povše

Na internistični prvi pomoči ljubljanskega Kliničnega centra imajo po praznikih izredno povečan priliv obravnav, beležijo večje število reanimacij, zaradi prerazporeditve osebja na oddelke za bolnike s covidom in prevzema dela urgentnih obravnav infekcijske klinike so še bolj obremenjeni, so zapisali v sporočilu. Bolnike prosijo za potrpežljivost.

Kot so navedli, je povečan priliv obravnav značilen za vsako obdobje po daljših obdobjih prostih dni. Deloma to pripisujejo tudi dejstvu, da so pacienti po praznikih prišli v stik z družinskimi zdravniki, ki so jih napotili k njim. Velik je tudi priliv bolnikov iz drugih regij.

V tem času so na interni kliniki 70 postelj preusmerili tudi za obravnavo covidnih bolnikov. Kljub zagotovljenim dodatnim prostorskim kapacitetam za potrebe urgentnih obravnav pa nastajajo zastoji, predvsem zaradi kroničnega pomanjkanja prostih kapacitet za sprejem na bolnišnične oddelke interne klinike, so zapisali na spletni strani.

"Zaradi povečanega števila pacientov smo danes zagotovili dodatno ambulanto z osebjem. Pričakujemo, da se bo stanje postopno izboljšalo," so navedli. Do izboljšanja stanja pa kljub angažiranju vseh kadrovskih kapacitet obravnave potekajo dlje kot običajno, zato prosijo za potrpežljivost in strpen odnos do zdravstvenega osebja.