markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Poslanski veteran Samo Bevk je izdal knjigo o poslanskih vprašanjih in pobudah

Deli na:
Poslanski veteran Samo Bevk je izdal knjigo o poslanskih vprašanjih in pobudah

Matjaž Han, Samo Bevk in Ciril Ribičič - Foto: Sašo Radej

Nekdanji večkrat izvoljeni poslanec DZ Samo Bevk je predstavil knjigo Vprašanja in pobude s poslanskega sedeža 108. Poudaril je, da so poslanska vprašanja in pobude pomembna, saj poslanci z njimi nadzirajo vlado. "Danes se velikokrat uporabljajo tudi za diskvalifikacijo. Mislim, da pogrešam nivo kulture prejšnjih mandatov," je za STA dejal Bevk.

Samo Bevk je v šestih mandatih DZ, od leta 1996 do 2014 ter od leta 2018 do 2022, kot poslanec ZLSD oziroma SD postavil 357 poslanskih vprašanj in pobud. Kot je dejal, jim je
posvečal zelo veliko pozornost, saj gre za institut, s katerimi lahko poslanci nadzirajo delo vlade, vsakokratnega predsednika vlade in ministre.

"Toda treba je biti zelo vztrajen, kajti nič ne gre čez noč," je dejal Bevk. Najbolj mu je ostala v spominu prva pobuda, ki jo je naslovil o sprejetju uredbe o zmanjševanju in nadzoru svetlobnega onesnaževanja leta 1997. Dokončno je bila uresničena šele deset let kasneje, ko je vlada uredbo tudi sprejela.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič, sicer avtor predgovora knjige, je na dogodku ocenil, da je Bevk že s to prvo pobudo preskočil mejo uspeha. "Nikoli ni pozabil, kaj je vprašal in kaj še ni uresničeno. Kot pravijo, se je vrnil skozi okno, ko so ga vrgli skozi vrata," je ponazoril Ribičič. "Redki so bili in še redkejši so danes tako resni in delavni poslanci," je zapisal Ribičič.



Predsednik stranke SD Matjaž Han, ki se je udeležil dogodka, je ocenil, da je lahko Bevkova knjiga "učbenik za poslance". Dejal je, da se je od poslancev, kot je Bevk, učil prvih korakov v politiki. "Na poslanca smo lahko socialni demokrati ponosni," je dejal Han, pri čemer je izpostavil Bevkovo vztrajnost in sistematičnost. "Ni postavljal vprašanja za statistiko, ampak so iz tega nastajali zakoni in zgodbe," je dejal Han.

Generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar je dejala, da se Bevka spomni tudi kot člana odbora DZ za zunanjo politiko. Kot je dejala, so njegova vprašanja "nekam pripeljala", medtem ko je v zadnjem času ogromno poslanskih vprašanj, ampak delno samo "zaradi številke". Izpostavila je, da gre za poslanca, ki se ga spominjajo z veseljem tudi zaradi uglajenosti. "Časi si spreminjajo. Želeli bi si časov, ki so bili pet, deset let nazaj v drugačnem načinu delovanja, predvsem v medsebojnih odnosih," je še ocenila Zore Tavčar.

"Opažam, da je manj poslanskih vprašanj predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin, vendar jaz nisem delal razlike, ali sem v opoziciji ali koaliciji. Resno odgovornost sem terjal od vseh," je dejal Bevk. Napovedal je, da bo drugi del knjige izšel konec leta.