GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanka NSi Iva Dimic o aferi Štromajer: Videli bomo, koliko je krščanskega v Šarcu (VIDEO)

Deli na:
Poslanka NSi Iva Dimic o aferi Štromajer: Videli bomo, koliko je krščanskega v Šarcu (VIDEO)

Iva Dimic v pogovoru z Igorjem Goštetom. - Foto: Igor Gošte

Zgodba poslanke Nove Slovenije Ive Dimic je zanimiva. Nase je opozorila kot aktivna poslanka, tudi mati petih otrok, še najbolj pa s tem, da se je odločila, da bo javno spregovorila o svoji bolezni. O raku.

Otroška leta in mladost je preživljala na kmetiji. Delo na kmetiji ji je bilo v večji meri prihranjeno, je pa marsikatero urico preživela v družinski gostilni, kjer je opravljala tudi delo natakarice.

Po šolanju in med študijem ob delu sta imela z možem najprej tri otroke, dva sina in hčerko, po nekaj letih pa sta se odločila družino razširiti še z dvema otrokoma. Rodila je še dve hčerki. Veseli jo, da se danes tudi druge slovenske družine odločajo za več otrok.


V nadaljevanju je spregovorila o svoji bolezni – raku na dojkah. Prvi znaki, da z njenim zdravjem ni najboljše, so se prek vztrajnega kašlja začeli pred dvema letoma. Preiskave so pokazale, da je tudi njo, kot mnoge druge, obiskal rak. To ji je povedal kirurg Erik Brecelj. O njegovem delu, strokovnosti in človečnosti je povedala veliko lepih besed.

Po diagnozi se je začela njena borba za življenje. Tudi veliko pogovorov v krogu svoje družine. "Mami, a to pomeni, da boš ti umrla," jo je vprašala najmlajša hči, ko je izvedela za njeno bolezen. Odgovorila ji je, da ne. Da to pomeni, da bo šla v bolnico, kjer jo bodo zdravili in da bodo skupaj zmogli premagati bolezen. Na srečo se je to tudi zgodilo. Ni šlo povsem gladko, saj je bila po odstranitvi dojke potrebna še odstranitev bezgavk in kemoterapija.



Zaupala nam je, da javno o svoji bolezni govori tudi zato, ker se ji zdi pomembno ozavestiti ljudi, ki se soočijo z diagnozo rak, v smislu, da se z diagnozo ne sme zaključiti neko veselje do življenja. Vesela je, da so ji tudi v njeni stranki v času zdravljenja stali ob strani in jo podpirali.

Več o njenem zdravljenju, tudi o preventivnih zdravstvenih pregledih si lahko ogledate v oddaji, v kateri je spregovorila tudi o svojem delovanju v politiki. Predstavila je tudi svoj pogled na naše zdravstvo, povedala, zakaj meni, da je prav, da njena stranka ni šla v Šarčevo vlado in še marsikaj zanimivega. Med drugim tudi, da so in bodo s svojim delom dokazali, da si zaslužijo več poslancev in s tem tudi večji vpliv v slovenski politiki.

Spregovorila je tudi o aferi, ki jo je s tvitom o "umazanih živalih" ob božiču sprožil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer. "Voščilo" je razburilo precej vernikov in Iva Dimic ob tem pravi, da bomo iz odziva predsednika vlade Marjana Šarca videli, ali je v njem kaj krščanskega.