favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci začenjajo sprejemanje rebalansa proračuna

Deli na:
Poslanci začenjajo sprejemanje rebalansa proračuna

Največ prejemnik iz proračuna so protikoronski ukrepi. Zaradi njih se je morala država zadolžiti. - Foto: Profimedia

DZ bo drugi dan redne seje začel obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna. Z njim se zaradi nepričakovanih izdatkov za blažitev posledic epidemije covida-19 odhodki krepko povečujejo, namesto presežka pa je zdaj načrtovan primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov.

Rebalans je potreben, ker je bil proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel novembra lani, pripravljen na popolnoma drugačnih izhodiščih, kot pa jih je začrtala epidemija covida-19.

Z njim se bodo letošnji odhodki državnega proračuna povečali za tri milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov, prihodki pa se bodo zmanjšali za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,19 milijarde evrov. Namesto presežka bo tako državna blagajna konec leta izkazovala primanjkljaj, ki bo izraženo v deležu bruto domačega proizvoda znašal 9,3 odstotka.

Po besedah finančnega ministra Andreja Širclja je rebalans pripravljen na realnih osnovah glede na razmere, v katerih živimo. Za blažitev posledic epidemije je predvidenih skupaj 3,1 milijarde evrov, je povedal na sobotni seji odbora za finance.

Ker so razmere še vedno nepredvidljive in ostajajo tveganja zaradi epidemije do razvoja zdravila ali cepiva visoka, pa je z rebalansom predvidena tudi večja proračunska rezerva. S tem bo po ministrovih besedah mogoče zagotoviti delovanje gospodarstva in vseh vitalnih služb za primer, da se bo virus širil še naprej in se bo okužilo še več ljudi.