profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci o policijskih prisluhih ministrom

Deli na:

Policija ni in ne prisluškuje ministrici za obrambo Ljubici Jelušič, je danes na seji odbora za obrambo povedal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič pa je razkril, da je policija Černačevi komisiji že sporočila, da so prenehali razlogi za odlog parlamentarnega nadzora.

Policija ni in ne prisluškuje ministrici za obrambo Ljubici Jelušič, je danes na seji odbora za obrambo povedal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič pa je razkril, da je policija Černačevi komisiji že sporočila, da so prenehali razlogi za odlog parlamentarnega nadzora.

V današnji razpravi na odboru za obrambo so si bili poslanke in poslanci neenotni že pri tem, ali je razprava sploh smiselna. Predsednik odbora Jožef Jerovšek iz SDS, kjer so tudi predlagali sejo, je vztrajal, da je razprava koristna. Uvodoma je dejal, da je očitno, da policija prisluškuje pogovorom ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, prepisi teh prisluhov pa so se potem pojavili v javnosti.

Opozoril je tudi, da se je v preteklosti protizakoniti nadzor obrambnega resorja s strani policije že dogajal. V kasnejši razpravi je Jerovšek izrazil prepričanje, da je šlo v tem primeru za namerno zbijanje kredibilnosti obrambni ministrici in da je bil prepis pogovora namerno posredovan javnosti.

Poslanec SNS Miran Györek pa se je vprašal, zakaj se je primer suma izsiljevanja, ki naj bi ga izvajal poslanec SNS Srečko Prijatelj, pomešal s primerom letalskega muzeja. V primeru letalskega muzeja namreč nihče od vpletenih še ni bil osumljen kaznivega dejanja, zato se po njegovem postavlja vprašanje, ali ne gre za delovanje proti stranki SD.

Koalicijski člani odbora pa so skozi vso sejo dvomili, da je odbor za obrambo sploh primeren za obravnavo tega vprašanja. Poslanec SD Dušan Kumer je tako že uvodoma dejal, da za obravnavo ni ustreznega gradiva. Kasneje pa je v razpravi vendarle izpostavil, da je bila ta seja sklicana v kontekstu opozicijske kampanje, da naj bi živeli v policijski državi.

Prav tako je Anton Anderlič (LDS) poudaril, da gre za vprašanje, ki bi ga moral obravnavati odbor za notranjo politiko. Sicer pa v tem primeru po njegovih besedah sploh ni bilo indicev, da gre za prisluškovanje na ministrstvu za obrambo. Kot je dejal, zato ne more podpreti niti seznanitvenega sklepa. Po njegovem tudi ni nobene podlage, da bi šlo za zlorabo policije, kot je to v sklepu predlagala poslanska skupina SDS.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je pojasnila, da po mobilnem telefonu praviloma ne govori o stvareh, ki bi pomenile strogo zaupne podatke. Če bo ji kdo prisluškoval, bi to po njenih besedah namreč lahko pomenilo, da bi v javnost lahko odtekali strogo zaupni podatki.

V zvezi s prisluhi pa je dejala, da razume, da lahko glede na odredbe ustreznih organov pride tudi do prisluhov funkcionarjem. Moti pa jo, da so takšni podatki prišli v javnost. Kot je pojasnila, gre za sistemsko napako, da so prisluh dostopni obtožencem preko sodnih spisov. O tem je vlada po njenih besedah že razpravljala in se zaveda, da je treba poiskati rešitev tudi v obliki spremembe zakonodaje.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič pa je med drugim razkril, da je generalni direktor policije Janko Goršek komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Zvonko Černač, že sporočil, da je z izstopom Jelinčiča iz komisije prenehal razlog, zaradi katerega je bil parlamentarni nadzor v zadevi Prijatelj-Jelinčič odložen.

Poudaril je, da jim je na ministrstvu in na kriminalistični policiji "zoprno", da so se podatki pojavili v javnosti. To je po njegovem zelo škodljivo. Pojasnil pa je, da že potekajo ustrezni postopki, da se to razišče. Informacijska pooblaščenka tako že izvaja postopek, s katerim želi ugotoviti, kje in na kakšen način so ti podatki prišli v javnost, je dejal in zatrdil, da podatki v javnost niso prišli iz policije.

Jevšek pa je izpostavil, da policija ni in ne prisluškuje ministrstvu za obrambo. Dejal je, da policija vse posebne ukrepe izvajala na podlagi odredbe sodišča, in poudaril, da so tudi v policiji zainteresirani, da se razkrije, kdo je podatke posredoval javnosti.

Večina članov odbora je danes sprejela le seznanitveni sklep, zavrnila pa opozicijske predloge sklepov, med njimi poziv vladi "da prepreči zlorabo policije v politične namene". Prav tako so zavrnili sklep, da odbor predlaga notranji ministrici Katarini Kresal, da se Jelušičevi opraviči, ker se je njeno ime na takšen način pojavilo v javnosti.