Revija Reporter
Slovenija

Poslanci DeSUS od Aleksandre Pivec zahtevajo pojasnila o obiskih Krasa in Izole

STA

3. avg. 2020 15:58 Osveženo: 21:55 / 03. 8. 2020

Deli na:

Aleksandra Pivec na seji izvršnega odbora DeSUS.

Bobo

V poslanski skupini DeSUS od predsednice stranke Aleksandre Pivec enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Pojasnila pričakujejo na petkovem sestanku v prostorih DZ, so sporočili iz poslanske skupine, a kot kaže, se bo Pivčeva zaradi odsotnosti z njimi sestala šele prihodnji teden.

Poslanci DeSUS so danes razpravljali o nadaljnjih korakih po medijskih razkritjih nekaterih domnevno spornih ravnanj predsednice stranke in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Nanjo namreč letijo očitki glede gostovanja in plačila nočitev na dveh službenih obiskih, in sicer v Izoli ter v podjetju Vinakras.

Pivčeva je očitke o koruptivnem ravnanju zavrnila, dodatna pojasnila pa napovedala za čas po dopustu. Poslanci DeSUS zdaj pričakujejo, da bo to storila že ta petek. Od predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja pa zahtevajo, da najpozneje do 25. avgusta skliče sejo sveta stranke, so še zapisali v poslanski skupini DeSUS.

Gantar se s tem strinja. V izjavi za Televizijo Slovenija je napovedal, da bo na dnevnem redu seje stranke tudi glasovanje o zaupnici predsednici, kar zahteva več lokalnih odborov stranke. "Mislim, da to naši člani pričakujejo in je pošteno. Moramo se zavedati, s kakšnim bremenom bo šla naprej, v kolikor bo nadaljevala vodenje, oziroma kaj pomeni za stranko, če ne pride do spremembe," je povedal Gantar.

Dodal je, da s Pivčevo o tej temi še nista govorila. "V kolikor vse, kar je bilo povedano in prikazano, drži, je to po mojem mnenju nedopustno ravnanje in za predsednico kar veliko breme, če še želi voditi stranko," je povedal Gantar. Priznal je, da v stranki že nekaj časa vlada določeno nezadovoljstvo, to pa je zdaj "še dodatna kaplja čez rob".

Medtem se je Pivčeva oglasila na Twitterju. "Zaradi odsotnosti se bom s poslanci poslanske skupine DeSUS sestala takoj, ko se vrnem v Ljubljano (predvidoma naslednji ponedeljek), kjer bom poslancem podala vsa pojasnila, povezana z mojim delom," je napovedala.

Poraba občinskega denarja zanima tudi nekatere v izolski občini, je poročal Radio Slovenija. Podžupan Aleksej Skok, sicer tudi občinski svetnik iz vrst SD, meni, da bi morala plačila stroškov reprezentance, za kar skrbi županov kabinet, zanimati tudi občinski nadzorni odbor. Predsednik odbora pravi, da to ni njihova pristojnost, še poroča radio.

Danes so iz izolskega hotela Marina, kjer je na račun občine prenočila Pivčeva, za Televizijo Slovenija sporočili, da so račun popravili na zahtevo občine. Direktor hotela Branko Seljak je pojasnil, da račun "ni bil v skladu z naročilnico - na naročilnici namreč ni bilo imen". Ob tem je dodal še, da ni "bil ravno navdušen nad popravo računa".

Ministrica je sicer trdila, da sta v dodatni sobi, ki jo je plačala občina, namesto sinov prenočila njena varnostnika, čeprav so na policiji trdili, da stroški varnostnikov bremenijo proračun. Danes pa so z Generalne policijske uprave televiziji dodatno sporočili, da je strošek nočitve varnostnikov v vrednosti 250 evrov plačal eden od varnostnikov s službeno kartico.

Poleg tega je danes Televizija Slovenija pridobila še en račun v vrednosti 270 evrov, ki ga je Marini plačala izolska občina, in sicer s konca maja lani, ko so v hotelu prenočili tudi ministrica Pivec, njena sinova in še ena oseba blizu njene družine. Na računu sicer ni imen, je pa knjižen pod geslom delegacija na prazniku vina oljk in rib, ki se je je udeležila tudi kmetijska ministrica, poroča Televizija Slovenija.

V koalicijskih vrstah so z ocenami ravnanj Pivčeve za zdaj previdni. Sta pa Pivčeva in zunanji minister Logar na družbenih omrežjih objavila skupno fotografijo ob kozarcu vina, zraven pa dodala še zabrisan račun za pijačo.

Ostrejši so bili že minuli teden v opoziciji, po mnenju LMŠ in Levice bi ministrica morala odstopiti. Ravnanje ministrice je kot nedostojno danes za POP TV ocenil tudi podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Predhodni postopek v zadevi Vinakras že vodi Komisija za preprečevanje korupcije, v okviru tega pa bo preverila tudi obisk v Izoli.