zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci danes o priznanju palestinske državnosti

Deli na:
Poslanci danes o priznanju palestinske državnosti

Foto: Reuters

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) bo danes razpravljal o pobudi, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. To pobudo je podala Združena levica in ne vlada, ki pa zdaj poslance poziva, da pred odločanjem o tem vprašanju počakajo na njeno odločitev.

Pobuda Združene levice je dobila pravcati zagon med strankami in priznanje so podprli tudi v največji parlamentarni stranki SMC. Načelno naklonjenost sta izrazila tudi predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister Karl Erjavec. A po drugi strani so prihajala tudi opozorila, da je potreben premislek in predvsem poenotenje, ne pa strankarsko tekmovanje za prestiž.

Vlada je potem v četrtek sprejela sklep, da bo članom OZP predlagala, da vprašanje priznanja Palestine prepusti najprej v obravnavo vladi. DZ bi namreč lahko sklep o priznanju Palestine sprejel tudi samostojno, na podlagi pobude ZL, vendar pa vlada poslance prosi, naj v skladu z obstoječo prakso počakajo na njeno pobudo.

Med sejo OZP se sicer pred stavbo parlamenta napoveduje tudi "shod za priznanje Palestine". Udeležbo je preko družabnega omrežja Facebook napovedalo okoli 300 ljudi.

Vprašanje priznanja Palestine je postalo znova aktualno, ko jo je priznala Švedska kot prva država zahodne Evrope. Izmed članic EU jo je sicer priznalo še osem držav, a še pred vstopom v povezavo. Skupno pa je Palestino priznalo že 135 držav. Danes bodo o tem vprašanju odločali tudi v francoski narodni skupščini, a odločitev bo podobno kot pred dnevi v španskem in britanskem parlamentu neobvezujoča za vlado.