Revija Reporter
Slovenija

Poslanci bodo razpravljali o prodaji Save Madžarom

STA
1 287

21. feb. 2022 11:32 Osveženo: 11:34 / 21. 2. 2022

Deli na:

Sava Turizem je ustanovila hčerinsko družbo Terme Lendava, da bo lahko izpeljala prodajo.

Nataša Juhnov

DZ bo v ponedeljek zasedal na izredni seji na temo prodaje deleža sklada York v družbi Sava Madžarom, ob tem bo odločal tudi o predlogu priporočila vladi, naj kot skupščina Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe zagotovi povečanje njunega deleža v Savi. Na poslanskih klopeh bo tudi predlog zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Predlagatelji seje opozicijske LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev se bodo tako na seji vnovič zavzeli za to, da vlada kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) doseže uveljavitev predkupne pravice.

Vlagatelji za sklic izredne seje ob tem DZ predlagajo sprejetje priporočila vladi, naj kot skupščina SDH in Kapitalske družbe (Kad) zagotovi povečanje njunega deleža v Savi, pri tem pa zasleduje cilj konsolidacije državnega premoženja v turizmu, kot je to storila v primeru odkupa lastniškega deleža v Termah Olimia.

V začetku meseca je sicer že potekala seja komisije DZ za nadzor javnih financ na temo ukrepov za zavarovanje slovenske strateške turistične infrastrukture. Tudi tista seja je bila sklicana z namenom preprečitve prevzema Save s strani madžarskega projektnega podjetja Prestige Tourism oz. madžarskega sklada Diofa Asset Management, njeni predlagatelji pa so pričakovali odgovore, ali bo SDH uveljavil predkupno pravico in od sklada York odkupil 43,2 odstotka Save.

Poslanci bodo na izredni seji obravnavali tudi predlog zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, namen katerega je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva in primerjalnega napredka digitalne razvitosti gospodarstva in družbe.

Med ukrepi za spodbujanje digitalne vključenosti predlog zakona predvideva spodbude za dvig digitalnih kompetenc, promocijo digitalnih kompetenc, digitalnih tehnologij in njihove rabe ter spodbude za nakup računalniške opreme. Predvideva tudi digitalne bone v vrednosti 150 evrov, do katerih bodo upravičeni dijaki, študenti in starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev.

Skladno z današnjim sklepom kolegija bo DZ predlog zakona obravnaval po nujnem postopku.

Kolegij predsednika DZ je danes potrdil tudi predlog za obravnavo predloga dopolnitve poslovnika DZ po skrajšanem postopku. Predlog dopolnitve poslovnika so v parlamentarni postopek vložile opozicijske SAB, LMŠ, SD, SNS in poslanska skupina nepovezanih poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper, z njim pa predlagajo, da poslancu z dnem prenehanja članstva v politični stranki oz. istoimenski listi preneha tudi članstvo v poslanski skupini te politične stranke oz. istoimenske liste, na listi katere je bil poslanec izvoljen.

Kot predlagatelji namreč pojasnjujejo v obrazložitvi, bi moralo, če je članstvo v poslanski skupini ob njeni ustanovitvi vezano na članstvo v stranki oz. kandidaturi na istoimenski listi, tudi obratno veljati, da je prenehanje članstva v politični stranki oz. istoimenski listi vezano na prenehanje članstva v poslanski skupini te stranke oz. liste.