Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci bodo glasovali o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Deli na:
Poslanci bodo glasovali o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Fotografija je simbolična. - Foto: DZ/Matija Sušnik

DZ bo danes opravil tretje branje in glasovanje o zakonskem predlogu, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Končnega besedila zakona zaradi vloženih dopolnil še ni mogoče napovedati, prav tako ne podpore, o kateri bo SMC odločala šele danes. Razpravo o noveli že vse od vložitve spremljajo opozorila o finančni nevzdržnosti.

Vprašanje ukinitve je bilo vroč kostanj že vrsto mandatov, vse od preloma tisočletja. Tokratni predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki je bilo uvedeno leta 1992, pa je prišel najdlje v parlamentarnem postopku.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za obravnavo katere imajo poslanci na voljo skoraj sedem ur, je v DZ vložila Levica, a je koalicija nato predlog preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno.

V LMŠ so pred tretjo obravnavno vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. Potem ko so v drugi obravnavi umaknili varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril proračun, pa sedaj želijo vrniti tako določilo. V SD ob tem predlagajo uvedbo solidarnostne lestvice plačevanja prispevka, a je poslanska podpora temu malo verjetna.

Podporo noveli so napovedali v v koalicijskih LMŠ, SD in SAB ter Levici, proti bodo glasovali v DeSUS. Predlogu pa niso naklonjeni v SDS, NSi in SNS, v SMC bodo o podpori še odločili.

DZ bo danes po vetu državnega sveta ponovno odločal še o vladnem predlogu novele zakona o davku na tonažo, ki bi posebno ureditev plačevanja davka za ladjarje podaljšala za 10 let. Državni svet pa meni, da bi Slovenija s tem dokončno izgubila svojega ladjarja, kar bi imelo nepopravljive posledice.