Revija Reporter
Slovenija

Poročilo OVS o primeru Škerbinc je eno samo! Je Erjavec zahteval interpretacijo, ki je za brigadirja obremenjujoča?

Igor Kršinar

18. jun. 2019 15:53 Osveženo: 15:57 / 18. 6. 2019

Deli na:

Miha Škerbinc leta 2013.

Bobo

Zdaj je uradno znano: vojaška obveščevalna služba je napisala samo eno poročilo o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah domnevnega komentiranja zdravstvenega stanja načelnice generalštaba generalmajorke Alenke Ermenc, in sicer 12. aprila 2019.

Gre za edino in končno poročilo, z njim so bili seznanjeni tudi člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). Iz tega poročila pa naj bi izhajalo, da vojaki, ki jih je v zvezi s tem zaslišala OVS, niso potrdili, da bi brigadir Miha Škerbinc neprimerno govoril o načelnici.

To so ugotovili tudi trije člani KNOVS 23. aprila med nadzorom na OVS v zvezi z njeno dejavnostjo v zadevi Škerbinc. Podpredsednik komisije Žan Mahnič je takrat povedal, da poročilo OVS za Škerbinca ni obremenjujoče.

Toda minister Karl Erjavec je nato za več medijev izjavil, da postopek OVS glede obrekovanja še ni zaključen in da bodo morda sledili še kakšni postopki zoper Škerbinca. Deset dni za tem so na POP TV poročali, da so na OVS pripravili zaključno poročilo in da je obremenilno za Škerbinca.

Erjavec pa se je nato pred kamerami hvalil, da je na podlagi tega poročila Ermenčeva zoper Škerbinca vložila kazensko ovadbo zaradi opravljanja. Ob tem ni bilo jasno, ali obstajata dve različni poročili OVS in ali je morda Erjavec zahteval drugačno poročilo, ki bi Škerbinca obremenjevalo.  

Na ministrstvu za obrambo so nam odgovorili, da je »Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo v navedeni zadevi izdelala samo eno poročilo, in sicer Poročilo o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah domnevnega komentiranja zdravstvenega stanja načelnice generalštaba generalmajorke Alenke Ermenc z dne 12. aprila 2019.«

»S tem poročilom so bili ustno seznanjeni člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) državnega zbora, minister za obrambo Karl Erjavec pa ga je 8. maja 2019 posredoval v seznanitev predsedniku vlade Marjanu Šarcu,« nadaljujejo na MORS.

Poleg omenjenega poročila pa je bil pripravljen še odgovor na sklepe, ki jih je KNOVS sprejela na nujni seji 26. aprila 2019, s katerimi je predvsem dodatno pojasnjena vloga OVS. Tudi te odgovore je ministrstvo posredovalo predsedniku vlade, predsedniku KNOVS, predsedniku RS in predsedniku odbora za obrambo.

Tako je Ermenčeva, če sploh je, vložila kazensko ovadbo zoper Škerbinca na podlagi poročila OVS, ki po mnenju parlamentarnih nadzornikov sploh ni obremenjujoče za razrešenega poveljnika sil. Nejasnosti so hoteli razčistiti na današnjem zaslišanju Ermenčeve, a se je zaradi drugih obveznosti poslancem opravičila.

KNOVS si prizadeva, da bi Ermenčevo zaslišal v naslednjih dneh, še pred petkovo interpelacijo obrambnega ministra Karla Erjavca. Če se bo zaslišanju izognila, si ne bomo mogli znebiti vtisa, da je Erjavec naročil takšno interpretacijo poročila OVS, po katerem je Ermenčeva lahko sprožila kazenski postopek zoper Škerbinca ali celo od nje zahteval, da vloži kazensko ovadbo.

Največja žrtev opravljanja pa je pravzaprav Škerbinc, ki ga vse od sporne razrešitve javno ponižuje in brez dokazov obtožuje Erjavec, čeprav bi bil lahko modro tiho ter o vzrokih razrešitve brigadirja Škerbinca ne bi javno govoril in se dnevno zapletal z neresničnostjo svojih trditev.