Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Porazno stanje slovenskega sodstva: Sum sodniške sabotaže

Deli na:
Porazno stanje slovenskega sodstva: Sum sodniške sabotaže

Foto: Bobo

Zaradi poraznega zavlačevanja na okrožnem sodišču v Novem mestu pod vodstvom Marjetice Žibert je zastaral en kazenski postopek zoper Franca Škufco (na sliki v družbi Danila Türka), župana Žužemberka.

Pred nekaj meseci smo pisali o žužemberškem županu Francu Škufci, ki je začel že peti županski mandat. Poznavalci pravijo, da si je sam izdatno finančno pomagal z županovanjem, pri čemer nimajo v mislih njegove plače.

Tako so nas opozorili na poslovanje njegovega prevozniškega podjetja FS, d. o. o. (formalno je leta 2006 podjetje prepisal na Janeza Papeža in Marka Zajca), ki z avtobusi in kombibusi vozi učence v osnovno šolo Žužemberk, in to na podlagi pogodbe z občino, po kateri so cene prevozov tudi do dvainpolkrat višje kot v sosednjih občinah. Škufca se je v zvezi s pogodbo občine s svojim podjetjem FS, d. o. o., znašel tudi v kazenskem postopku, vendar je pred dobrim mesecem dni kazenski pregon zoper njega zaradi porazne neučinkovitosti (morda celo namerne) novomeškega okrožnega sodišča zastaral.

Okrožno državno tožilstvo je zoper več obtožencev, med njimi je bil prvoobtoženi Franc Škufca, 30. septembra 2011 na okrožno sodišče v Novem mestu vložilo obtožnico za več kaznivih dejanj. Škufci so očitali kaznivi dejanji zlorabe položaja in kaznivo ponaredbe poslovnih listin. V skladu z obtožbo je novembra 2004 svetovalcu za družbene dejavnosti občine Žužemberk naročil izdelavo tripartitne pogodbe o prevozu otrok s kombijem v OŠ Dragotin Kette med to šolo, občino Žužemberk in njegovim podjetjem FS, ter izdelavo podobne pogodbe o prevozih otrok v Center Dolfke Boštjančič (enota Novo mesto). Obe pogodbi je sklenil za leto 2000, torej za nazaj, s čimer je, so ugotovili tožilci, nameraval prikriti nezakonitost porabe proračunskih sredstev občine Žužemberk. Zavedal se je namreč, da opravlja njegova družba FS prevoze otrok v OŠ Dragotin Kette in Center Dolfke Boštjančič brez opravljenega postopka javnega naročanja, občina pa za to z omenjenima zavodoma ni imela sklenjene pogodbe. Podpisal je obe lažni pogodbi.

Zdaj za to kaznivo dejanje ne bo odgovarjal, ker je, kot rečeno, med nerazumno dolgotrajnim sojenjem na novomeškem okrožnem sodišču pregon zastaral. S sodišča pod vodstvom sodnice Marjetice Žibert so pojasnili, da je postala obtožnica pravnomočna 13. marca 2012 (torej po več kot pol leta od njenega prejema), toda potem je minilo več kot leto in pol, ko so končno oktobra 2013 izvedli predobravnavni narok. Poznavalci pravijo, da je tako zakasnelo sojenje za novomeško sodišče, ki je znano po kar hitrem reševanju zadev, izredno nenavadno in je zelo sumljivo. Kasneje se je postopek znova zavlekel, potem ko je zastopnik Škufce predlagal izločitev predsednice senata, predsednice sodišča in na koncu še, naj se za sojenje določi drugo sodišče. Dal je tudi predlog za izločitev dokazov.

Višje sodišče v Ljubljani je na koncu vse te vloge zavrglo in zavrnilo, toda glavna obravnava je bila razpisana šele za 22. oktober lani, vendar je bila na predlog zagovornika Škufce preložena. Tako je sodišče 1. decembra lani ustavilo postopek zoper Škufco in še tri soobtožene zaradi zastaranja. Pregon zaradi zlorabe položaja pa  še ni zastaral (rok zastaranja je leto 2020), opravljena bo glavna obravnava, pravijo na sodišču.