Revija Reporter
Slovenija

Poraz ni pokvaril dobrega razpoloženja ob krstu Stožic

11. avg. 2010 5:29 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi v dvorani Center Stožice po podaljšku izgubila s Španijo z 72:79 (23:19, 31:28, 53:53, 68:68)

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi v dvorani Center Stožice po podaljšku izgubila s Španijo z 72:79 (23:19, 31:28, 53:53, 68:68)

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi ob otvoritvi dvorane v Stožicah izgubila s Španijo. A glede na to, da tokrat v ospredju ni bil športni boj, temveč zgodovinski, krst nove 'ljubljanske lepotice', je večina 12.000 obiskovalcev zadovoljna zapustila dvorano. Slovenija pač ni zmagala na parketu, je pa zato država dobila nujno potreben športni objekt, v katerem bo, upajmo, še veliko priložnosti za zmage.

Po simboličnem uvodnem metu žoge v zrak, ki ga je opravil župan Zoran Jankovič in ki je pomenil tudi uradno otvoritev Centra Stožice, je prvi zgodovinski koš v novi dvorani dosegel Sežančan Primož Brezec. Uspešen je bil po 43 sekundah igre s črte prostih metov. Zgodovinska je bila tudi prva trojka, ki jo je v 7. minuti dosegel kapetan Slovenije, Ljubljančan Jaka Lakovič, kmalu za tem pa je sledil še prvi vzdržljivostni preizkus tribun. Ob vodstvu Slovenije 16:9 so se po dvorani razlegli ponarodeli vzkliki 'Kdor ne skače, ni Slovenc.' In dvorana je seveda ostala cela.

Na parketu je bilo vzdušje manj svečano, a še vedno prijateljsko, saj košarkarski zvezi obeh držav že nekaj časa uspešno sodelujeta. Nenazadnje aktualni svetovni in evropski prvaki ter olimpijski podprvaki ne bi kar tako prišli v Ljubljano, saj je znano, da se španska reprezentanca običajno pripravlja v domovini, prijateljske tekme izven Španije pa igra le izjemoma.

Začetek tekme je pripadel motiviranim varovancem Memija Bečiroviča, ki so imeli na tribunah podporo številnih znanih osebnosti, med drugimi slovenskih nogometašev, ki bodo v sredo odprli še nov stadion proti Avstraliji, hokejskega zvezdnika Anžeta Kopitarja, številnih politikov, med njimi tudi predsednika vlade Boruta Pahorja, ter predstavnikov gospodarstva, kulture in estrade.

Igra Slovenije ni bila primerljiva s predstavo samo 48 ur prej, ko sta se isti ekipi pomerili na prijateljski tekmi v Vitorii na severu Španije. Tam so Španci zmagali z 20 točkami razlike, v novem hramu slovenskega športa pa so se morali za zmago krepko potruditi.

Potem ko so Španci v zadnji minuti in pol rednega dela nadoknadili pet točk zaostanka (67:62) in imeli v zadnji sekundi preko Alexa Mumbruja celo priložnost za zmago, so v podaljšku odpor Slovenije zlomili v zadnjih dveh minutah. Nekaj izgubljenih žog, dva zgrešena prosta meta Uroša Slokarja in iznajdljivost Rickyja Rubia ter Rudyja Fernandeza so tehtnico prevesile na stran gostov, ki tako v pripravljalnem obdobju ostajajo neporaženi, Slovenija pa je v devetem prijateljskem srečanju doživela peti poraz.

Slovenija bo s pripravami na svetovno prvenstvo v Turčiji, ki se bo začelo 28. avgusta, nadaljevala konec tedna, ko jo v Mariboru čaka turnir Adecco. V petek se bo pomerila z Novo Zelandijo, v soboto z Rusijo, v nedeljo pa še s Srbijo. To bo za slovenske ljubitelje košarke zadnja priložnost videti slovenske igralce na delu v domovini, za selektorja Memija Bečiroviča pa predzadnji preizkus pripravljenosti, saj Slovenijo nato čaka le še nastop na turnirju v Atenah od 17. do 19. avgusta (Srbija, Grčija, Kanada).