sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Populist Zoran Stevanović si prisvaja resnico: naskok na oblast tudi z nedemokratičnimi sredstvi? (KOMENTAR)

Deli na:
Populist Zoran Stevanović si prisvaja resnico: naskok na oblast tudi z nedemokratičnimi sredstvi? (KOMENTAR)

Zoran Stevanovič na shodu nasprotnikov PCT, cepljenja in oblasti. - Foto: Primož Lavre

Položaj v državi postaja vse bolj negotov, na trenutke celo kaotičen. Protesti pod taktirko predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića nakazujejo razburkano obdobje, ki je pred nami.

Stevanović je drugačen tip človeka, kot je recimo režiser Jaša Jenull, ki daje vtis razvajenega nedoraslega moškega, ki se je rodil s srebrno žlico v ustih. Tudi povsem drugačen od »pojočega majorja« Ladislava Trohe, ki mu je uspelo s fanatičnimi privrženci celo zasesti studio TV Slovenija. Pri Trohi se zdi, da sodi v kakšno drugo ustanovo in ne na RTV.

Stevanović pa je operativec in sposoben populist. Sploh ne čudi, da je bil v Jelinčičevi stranki SNS (kljub priimku na ić), ki velja za najbolj populistično. Toda pokazal je bistveno večje politične ambicije kot zgolj položaj kranjskega mestnega svetnika. Že pred tremi leti se je potegoval za funkcijo kranjskega župana, uspelo mu je priti v drugi krog in proti strankarsko podprtemu konkurentu Matjažu Rakovcu (SD) je dosegel tretjino glasov volivcev. Na državnozborskih volitvah je na listi SNS celo dosegel najboljši rezultat na Gorenjskem, vendar ker stranka tam ni dobila mandata, ni postal poslanec.


Igra se je z njegovim večjim angažmajem pri protestih zoper vlado spremenila. Jaha na krilih nezadovoljstva množice nad antikovidnimi ukrepi, pogojem PCT, omejitvami v javnem življenju. Je zelo dober govornik, zna razvneti množico, kot na primer s stavkom: »Če so se živali pripravljene boriti za svoje mladiče s svojim življenjem, se bomo tudi mi za naše otroke.« Sam ima tri sinove.

Nekdanji policist, magister menedžmenta in športnik ve, kako se stvari streže. Toda kakšni stvari? Nevarni. Hujska ne le zoper vlado, pač pa na sploh »politiko«. Tudi proti novinarjem, češ da ustvarjajo lažno realnost, takšno, ki temelji na ustrahovanju. Pravi še, da so učitelji in zaposleni v zdravstvu »poslušni del bolnega sistema«.

Njegova nova stranka nima naključno imena Resni.ca. Prisvaja si jo, resnico namreč. Svojo resnico nato proda ljudem, od katerih jo mnogi sprejmejo kot suho zlato. A dogodki na protestih pričajo, da je pripravljen za poskus naskoka na oblast tudi z nedemokratičnimi sredstvi. Energijo za to vsekakor ima. Poudariti velja: kakršenkoli nasilen poskus spremembe oblasti je popolnoma nesprejemljiv. Ne glede na to, ali je na oblasti Janša ali so stranke levega pola.