stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pomurski župani prek komunalnega podjetja kupujejo radio Murski val

Deli na:
Pomurski župani prek komunalnega podjetja kupujejo radio Murski val

Foto: Bobo

Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), katerega ustanoviteljice so pomurske občine, odkupuje večinski delež pomurskega radia - Murskega vala.

Pogoj pa je, da se spremeni družbena pogodba, po kateri družbenika o sprejemu odločitev v družbi ne bosta odločala soglasno, ampak odvisno od velikosti deleža v družbi.

Sedanja družbenika, GMT, ki ima 60-odstotni delež, in 3lan s 40-odstotnim deležem, imata namreč v družbeni pogodbi zapisano, da je sprejem odločitev v družbi možen le ob soglasju obeh lastnikov, ne glede od velikosti deleža v družbi. Prav tako je navedeno, da družbeniki o vseh zadevah, od korporativnih odločitev, kot je kupovanje drugih družb, do imenovanja direktorja, odločajo soglasno. To pomeni, da Cerop, čeprav bi bil lastnik 60 odstotkov, družbe ne bi mogel upravljati.

Iz kabineta soboškega župana Aleksandra Jevška so včeraj sporočili, da je svet ustanoviteljic javnega podjetja Cerop pod pogojem spremembe družbene pogodbe sprejel sklep, da kupi 60 odstotkov deleža v družbi Radio Murski val. Po mnenju županov bi ta radio moral ostati regionalna radijska postaja posebnega pomena, ki skrbi za objektivno in nepristransko obveščanje lokalnega prebivalstva v Pomurju in da je nakup odvisen od volje dosedanjih lastnikov. A če omenjene spremembe ne bo, tudi nakupa ne bo.

Murski val deluje od leta 1958 in predstavlja različna mnenja in stališča o kulturnih, političnih, verskih, gospodarskih vprašanjih ter skrbi za ohranjanje lokalne tradicije. Je izdajatelj regionalnega radijskega programa posebnega pomena, ki je namenjen prebivalcem na območju severovzhodne Slovenije.


Njegova slišnost je zagotovljena tudi v Porabju na Madžarskem, kjer živijo porabski Slovenci, in tudi na internetu. Ob redni dejavnosti izdajanja radijskega programa je podjetje uspešno sodelovalo v številnih projektih v okviru države in evropskih projektov. Radio je tudi dobitnik različnih nagrad za svoje dosežke s področja radijske in oglasne produkcije ter je nosilec reda za zasluge Republike Slovenije za sodelovanje in sožitja med pripadniki madžarske narodnosti in porabskimi Slovenci, med drugim povzemajo navedbe odgovornega urednika Dejana Fujsa pomurski župani.

Morebitna prodaja Murskega vala nekomu zunaj Pomurja bi po vsej verjetnosti pomenila komercializacijo radia, s čimer bi izginile vsebine, namenjene lokalnemu okolju, narodnim in etičnim ter verskim skupnostim. Radio bi začel izgubljati verodostojnost, če ustvarjalci informativnega programa ne poznajo okolja in ljudi, posebno še če program poteka iz dislociranega studia, zato so župani pod pogojem spremembe družbene pogodbe z veliko večino podprli nakup deleža družbe GMT.

S tem bi Cerop postal večinski lastnik in bi tako imel možnost ohraniti Murski val kot regionalno radijsko postajo posebnega pomena, so še zapisali v uradu župana soboške občine ter nakup. Odgovornost, da ohranijo Murski val kot radio posebnega pomena, so tako naložili izključno volji dosedanjih lastnikov, družbama GMT in 3lan.

GMT, ki je v lasti družin Karoly in Gider, sicer prodaja avtomobilske dele, olja in pnevmatike, 3lan Denisa Čeha pa je najbolj znan kot neuspešni kupec časnika Večer.

Za nakup od 27 pomurskih županov oziroma županj nista bila županja občine Turnišče in župan občine Tišina. Predstavnik občine Beltinci pa ni imel pooblastila za glasovanje.