Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Polna usta so je slovenstva, a Nataša Pirc Musar se je v Italiji pozabila pokloniti tema pomembnima Slovencema

Deli na:
Polna usta so je slovenstva, a Nataša Pirc Musar se je v Italiji pozabila pokloniti tema pomembnima Slovencema

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar - Foto: Sašo Švigelj / Media24

Slovenski diplomat Ciril Kotnik (1895 – 1948) je v Rimu med drugo svetovno vojno pred nacisti reševal Jude. Ujeli so ga in mučili, a ni izdal svojih zvez s protifašističnim gibanjem, zaradi poškodb je umrl nekaj let pozneje. Miroslav Žvab (1908 – 1988) pa je leta 1943 v Neaplju vodil ljudsko vstajo proti nemški okupaciji.

Zaradi svojih zaslug sta si po smrti oba prislužila spominski plošči z napisom tako v italijanščini kot tudi v slovenščini. Prvi jo je na pobudo judovske skupnosti dobil leta 2007 v Rimu, drugi pa 2014 v Neaplju. Toda predsednica Nataša Pirc Musar se ju med svojim obiskom v Italiji ni spomnila in počastila spomin nanju.

»Teme tokratnega obiska v Neaplju so bile počastitev skorajšnje 110 - letnice poučevanja slovenščine na univerzi Orientale, srečanje s predstavniki lokalnih oblasti z namenom povečanja gospodarskega sodelovanja, saj je Slovenija v Neaplju pred kratkim prvič imenovala častnega konzula ter srečanje s pripadniki Slovenske vojske, ki službujejo na poveljstvu zveze NATO v Neaplju,« so nam odgovorili iz urada predsednice republike.

»Ob vsakem obisku predsednice v tujini je primernih oz. možnih več lokacij in aktivnosti, ki pa morajo biti tudi časovno ustrezno omejene. Zato obisk omenjenih spomenikov tokrat ni bil možen. Vsekakor pa obstaja možnost, da predsednica spomenika obišče na kakšnem izmed prihodnjih obiskov v Italijanski republiki,« so še obljubili.