Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od Janeza Zemljariča do Janeza Janše: politična pot prvaka SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Deli na:
Od Janeza Zemljariča do Janeza Janše: politična pot prvaka SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Avgusta 2016 je Počivalšek s širokimi rokami sprejel skoraj 90-letnega nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča - Foto: Primož Lavre, fotomontaža: Marko Fleten

Janezu Janši je očitno vseeno, če se je Zdravko Počivalšek nezakonito srečeval z nekdanjim šefom Udbe ali če se je izogibal tujim investitorjem, važno je, da mu bo SMC zagotovila potrebne glasove za izvolitev za mandatarja.

Pravijo mu Bademaister, saj je bil pred vstopom v politiko direktor Term Olimia v Podčetrtku. Prejšnji premier Miro Cerar ga je povabil za gospodarskega ministra, potem ko je moral zaradi afere DZS že po nekaj mesecih odstopiti Jožef Petrovič.

Ko so ministra Zdravka Počivalška leta 2015 povabili na mednarodno razvojno konferenco s tujimi menedžerji, bančniki in poslovneži, se je ni udeležil zaradi »težav s prevodom«. Leto pozneje si je prav tako premalo prizadeval, da bi IBM svoj klicni center odprl v Mariboru, zato je ameriška družba raje izbrala Zagreb.

In medtem ko nekateri tuji in domači investitorji niso mogli do njega, je avgusta 2016 s širokimi rokami sprejel skoraj 90-letnega nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča, da mu je predstavil svoj pol milijarde evrov vredni projekt gradnje izolskega otoka pred prenovljeno vzhodno obalo Izole.

Verjetno bi vse skupaj skrili pred javnostjo, če fotograf Reporterja Primož Lavre slučajno ne bi šel mimo ministrstva za gospodarstvo, ravno ko je iz njega izstopal Janez Zemljarič in klical taksi. Zemljarič ga je opazil, vzel telefon in med klicem vpil: »Takoj zdaj hočem sestanek!«

Avgusta 2016 je Zdravko Počivalšek s širokimi rokami sprejel skoraj 90-letnega nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča, da mu je predstavil svoj pol milijarde evrov vredni projekt gradnje izolskega otoka pred prenovljeno vzhodno obalo Izole.

Nato je prispel taksi in ko je vstopal, ga je taksist vprašal: »Ali vas slika?« Nato je Zemljarič ponorel in pri odprtih vratih kričal na našega fotografa: »Kaj pa hočeš? Zakaj me slikaš?« Očitno je pozabil, kako je sam kot šef SDV odrejal, da so zalezovali mnoge ljudi, jih fotografirali in tajno snemali.

Na ministrstvu za gospodarstvom so nam dan pozneje potrdili obisk omenjene sive eminence: »Gospod, ki ga omenjate, je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravku Počivalšku in strokovnim sodelavcem Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri MGRT predstavil idejo in predlog za razvoj turistične ponudbe v eni od turističnih destinacij Republike Slovenije.«

Komisija za preprečevanje korupcije pa nam je čez nekaj dni sporočila, »da je 31. 8. 2016 s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela zapis Zdravka Počivalška, Eve Podlogar in Dijane Madžarac o stiku z lobistom dne 30.8.2016. Vpliv se je izvajal za podjetje Gorenje projekt, d.o.o., namen in cilj vplivanja pa je bil projekt Izolski otok.«

Kot je pozneje ugotovila komisija, Zemljarič ni imel pooblastila za zastopanje nobenega od podjetij, ki jih je predstavljal, prav tako ni vpisan v register lobistov, zato so njegovo lobiranje označili kot nezakonito. Minister pa stika ni odklonil ali ga prijavil KPK. Seveda je težko verjeti, da ni vedel, kdo je Zemljarič in kakšno vlogo je opravljal v preteklosti.

Toda Počivalšek je šel še korak naprej. Ko je KPK leta 2018 sprejela poročilo o njegovih nezakonitih stikih z Zemljaričem, se je pritožil na upravno sodišče in dosegel prepoved javne objave tega poročila, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda.

Foto: Primož Lavre - Zemljarič ni imel pooblastila za zastopanje nobenega od podjetij, ki jih je predstavljal, prav tako ni vpisan v register lobistov, zato so njegovo lobiranje označili kot nezakonito.

Najbolj ga je motilo, da je KPK poročilo sprejela med predvolilno kampanjo in »napade koncentrirala na čas sestavljanja koalicije«. A Vrhovno sodišče je menilo drugače in avgusta 2018 ugodilo pritožbi KPK in dovolilo javno objavo, saj Počivalšek ni dokazal, da bi mu bila storjena težko popravljiva škoda.

Sodišče je še zapisalo, da je Počivalšek opravljal funkcijo, ki je izpostavljena nadzoru državnih organov ter kritikam medijev ter laične javnosti in bi zato moral predložiti konkretne dokaze, ki potrjevali, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda.

Janši je očitno tudi vseeno, če se je Počivalšek nezakonito srečeval z nekdanjim šefom Udbe ali če se je izogibal tujim investitorjem, važno je, da mu bo SMC zagotovila potrebne glasove za izvolitev za mandatarja.

Dokazano pa je, da mu ni bila storjena nobena politična škoda, saj je tudi v naslednji vladi pod vodstvom Marjana Šarca (p)ostal gospodarski minister. In to ne glede na to, da so vsi vedeli za njegova tajna srečevanja s prvakom SDS Janezom Janšo, s katerim se je že takrat vzporedno dogovarjal za vstop SMC v njegovo koalicijo, čeprav takrat še ni bil njen predsednik.

Bil je edini minister iz Cerarjeve vlade, ki je svoj resor ohranil tudi v Šarčevi vladi in vse kaže, da ga bo tudi v naslednji, zelo verjetni tretji Janševi vladi. S predstavniki SDS je imel kot minister tako dobre stike, da se ga je prijel še vzdevek Janševec. In ko je septembra lani prevzel stranko SMC, na tem kongresu ni manjkal tudi posebni odposlanec Janeza Janše.

Zato tudi ni bilo presenečenje, ko je po odstopu premiera Marjana Šarca Počivalšek takoj skočil v objem prvaka SDS in začel z njim snovati novo koalicijo. Janezu Janši pa je tudi vseeno, če se je Počivalšek nezakonito srečeval z nekdanjim šefom Udbe ali če se je izogibal tujim investitorjem, važno je, da mu bo SMC zagotovila potrebne glasove za izvolitev za mandatarja.